Акционерите на "Еврохолд България" единодушно одобриха увеличаването на капитала на дружеството — ход, който се прави с цел намиране на финансиране на сделката по придобиване на активите на чешкото дружество ЧЕЗ в България. Решението е взето на 10 април.

Българският холдинг ще набере до 197,5 млн. лв. чрез емитирането на 79 млн. акции с емисионна стойност 2,50 лв. всяка, гласи решението. Увеличението ще бъде успешно при записване и заплащане на поне 31,6 млн. акции, или 40% от предложените.

Настоящите акционери на холдинга ще получат правата за участие в емисията безплатно, а останалите ще могат да ги закупят чрез БФБ. Срещу пет права акционерите ще имат право да запишат две нови акции, гласи решението.

Предстои "Еврохолд България" да опише проспект, който да бъде одобрен и от Комисията за финансов надзор.

Ако емисията бъде неуспешна, настоящите акционери имат готовност да осигурят нужните средства чрез алтернативен инструмент.

"Еврохолд" остана единствен кандидат за активите на ЧЕЗ в България още през пролетта на 2019 г. Опитът за сделка обаче първоначално бе спрян от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), а по-късно комисията все пак даде одобрение. В крайна сметка на 19 януари т.г. "Еврохолд" получи всички нужни разрешения, включително и от Комисията за водно и енергийно регулиране.

Договорената цена за активите на ЧЕЗ бе €335 млн. През 2019 г. от компанията посочиха, че сделката ще бъде частично финансирана с увеличение на капитала, както и чрез заеми от две водещи европейски банки, чиито имена не бяха разкрити.