Австралийското правителство обмисля нови закони, които да затегнат регулирането на услугите за дигитални плащания от технически гиганти като Apple Pay, Google Pay и китайската WeChat Pay. Австралийският гуверньор Джош Фриденберг заяви, че ще обмисли внимателно тази и други препоръки, които са от поръчан от правителството доклад за това дали платежната система е вървяла в крак с напредъка на технологиите и промените в потребителското търсене.

Услуги като Apple Pay, Google Pay и WeChat Pay, които се разраснаха бързо през последните години, понастоящем не са определени като платежни системи, което ги поставя извън регулаторната система.

Най-голямото придобиване в Австралия: съоснователят на Twitter Джак Дорси купува платформата Afterpay

Най-голямото придобиване в Австралия: съоснователят на Twitter Джак Дорси купува платформата Afterpay

За 29 милиарда долара

"В крайна сметка, ако не направим нищо за реформиране на настоящата рамка, Силициевата долина ще определи бъдещето на нашата платежна система, критична част от цялата ни икономическа инфраструктура", коментира Фриденберг в становище, публикувано в австралийските медии.

Австралийският доклад препоръчва на правителството да бъде предоставено правомощието да определи дадени технологични компании за доставчици на плащания. Това би довело до изясняване на регулаторния статус на цифровите портфейли.

Докладът също така препоръчва правителството и промишлеността да създадат заедно стратегически план за формиране на по-широка екосистема на плащанията и да се разработи единна, интегрирана лицензионна рамка за платежните системи.

Банката за международни разчети (BIS) по-рано този месец призова глобалните финансови наблюдатели спешно да се справят с нарастващото влияние на "големите технологии" и огромните количества данни, контролирани от групи като Google, Facebook, Amazon и Alibaba. Австралийският доклад препоръчва на правителството да бъде предоставено правомощието да определи технологични компании като доставчици на плащания, изяснявайки регулаторния статус на цифровите портфейли.

Revolut иска да стане банка и в Австралия

Revolut иска да стане банка и в Австралия

Местният пазар се контролира от едва четири дружества

Австралийската резервна банка (RBA), която в момента отговаря за определянето на доставчика на платежни услуги, съобщи, че плащанията чрез цифрови портфейли са нараснали до 8% от личните транзакции с карти през 2019-а спрямо 2% през 2016-а година. Австралийската банка на Британската общност, която изчислява, че транзакциите с цифрови портфейли са се удвоили през годината до месец март в размер на 2,1 милиарда долара, призова регулаторните органи да разгледат "проблемите на конкуренцията" и последиците за безопасността на тяхното използване.