Платформата за цифрови плащания Square на съоснователя на Twitter Джак Дорси купува австралийската техфирма Afterpay за 29 милиарда долара, което ще е най-голямото придобиване в Австралия досега.

"Искаме да направим финансовата система по-справедлива, достъпна и приобщаваща. Afterpay е надеждна компания, съобразена с тези принципи", каза съоснователят и изпълнителният директор на Square Джак Дорси, пише BBC.

Австралийската фирма е основана през 2014 г. от Ник Молнар и Антъни Айзен. Afterpay има над 16 милиона клиенти и се използва от 100 милиона фирми по целия свят. Платформата е известна най-вече с услугата си за отложено плащане, която позволява на потребителите във физически обекти и онлайн да купуват продукти и да плащат на равни вноски за тях след това.

Square обяви и печалбите за второто тримесечие, които показват, че брутната печалба се е увеличила с 91% до 1,14 млрд. долара в сравнение със същия период преди година.

През последните седмици се появиха съобщения, че и технологичният гигант Apple работи върху собствена услуга, която ще позволява мигновени покупки и плащането им по-късно.