Министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната са подкрепили българската кандидатура за присъединяване към банковия съюз, който предхожда членството във валутния съюз, става ясно от изявление, цитирано от агенция "Ройтерс".

Очаква се България да подаде заявка за влизане в банковия съюз още тези дни, като заедно с това се ангажира да подобри фискалната стабилност на своите банки.

Очаква се Европейската централна банка да бъде готова със своята оценка за готовността на България приблизително година след официалното подаване на кандидатура на страната, става ясно още от изявлението.

Горанов: Заявили сме намеренията си за влизане в Еврозоната и очакваме отговор

Горанов: Заявили сме намеренията си за влизане в Еврозоната и очакваме отговор

Банковият съюз не е обвързан със споразумението за влизане в ERMII, коментира финансовият министър

Банковият съюз ще подложи на щателен контрол от европейските институции най-големите финансови институции в страната, което ще е преход към пълен контрол над банковата система при евентуално приемане на еврото.

След изминаването на едногодишния период и евентуална позитивна оценка от мониторинга България може да получи зелена светлина за присъединяване към т.нар. чакалня на еврозоната или механизма ERM 2, където ще бъдат прекарани още поне две години.

За да подкрепи намеренията си за приемането на еврото, България е изпратила преди днешното заседание на финансовите министри писмо с готовността си за вземане на мерки по няколко важни за европейските институции области - като прането на пари и превенцията на изпадането в несъстоятелност.

Брюксел решава бъдещето на България в Еврозоната този четвъртък

Брюксел решава бъдещето на България в Еврозоната този четвъртък

Присъединяването на страната ни към валутния и към банковия съюз ще бъде обсъдено на заседание на Еврогрупата