Фондовите пазари в Европа се намират в голямата си част на негативна територия след пауза във възходящото рали на банковите акции, което беше в сила през последните седмици.

Вниманието на инвеститорите е насочено към проблемната италианска банка Banca Monte dei Paschi di Siena и нейните последни опити да набере необходимия капитал, за да избегне държавната финансова помощ.

Днес общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,14%, след като в петък той приключи търговията на най-високо ниво от 31-ви декември 2015 година от 360,02 пункта, поскъпвайки над бившия тазгодишен връх от 5-и януари около 358,88 нивото. В рамките на предходната седмица той поскъпна с 1,3%, нараствайки за втора поредна седмица благодарение най-вече на солидно поскъпване на банковите акции.

Stoxx Europe 600 Banks Index се понижава с 0,91%, след като успя да нарасне с цели 23% в рамките на последните три месеца, но въпреки това все още остава с 5% по нивата от началото на годината.

Акциите на Banca Monte dei Paschi di Siena се понижават с над 7%, тъй като проблемната италианска банка стартира процедура по продажби на нови акции в опит да набере необходимите 5 млрд. евро свеж капитал, за да бъде избегнато нейното спасяване от държавните власти.

Спад с 1,86% отчитат и акциите на Deutsche Bank AG, след като американската банка Citigroup понижи своята оценка за водещата немска банка, отбелязвайки, че нейните акции са нараснали с цели 72% от тяхното септемврийско дъно, правейки ги доста надценени.

Днешното понижение на цените на металите и главно на медта се отразява негативно на миннодобивните компании, като акциите на Anglo American се понижават с 1,46%, на Rio Tinto - с 1,41%, на Antofagasta - с 1,49% и на BHP Billiton - с 1,03%.

Слабо повишение регистрират акциите на петролните компании в резултат на предпазливо нарастване на петролните цени с около четвърт процент.

Акциите на British Petroleum се повишават с 0,55%, след като петролният гигант обяви, че е постигнал сделка за 2,2 млрд. долара за достъп до петролни находища на Обединените арабски емирства. В същото време BP каза, че ще инвестира близо 1 млрд. долара в голямо находище за природен газ, намиращо в Северозападна Африка. Акциите на Royal Dutch Shell нараства с 0,24%, пише bnr.bg.