Турция е изправена пред изключително неблагоприятна ситуация - дълговете на страната се повишават, а валутните ѝ резерви на централната ѝ банка се сринаха от началото на годината. Това ще доведе до изключително негативни последици, каза професорът по приложна икономика от John Hopkins University Стив Ханке, който е и авторът на реформата за въвеждането валутният борд в България.

"Всъщност тя е една от малкото централни банки, които станаха нетни купувачи на злато от началото на годината", каза Ханке в интервю пред Kitco News. "Сега, предвид срива на общите запаси на банката, златните резерви формират над 50% от всичките ѝ активи. Само че при златото има следния проблем - не е ясно дали те са се използвали като обезпечение за нещо и доколко ликвидни са те."

Турската централна банка започна да приема шизофренни регулации в опит да спре инфлацията

Турската централна банка започна да приема шизофренни регулации в опит да спре инфлацията

Едва ли лирата и икономиката ще спрат да се понижават, но поне се създава бомба със закъснител в банковата система

Но по-сериозният проблем според професора е фактът, че запасите на централната банка са незначителни, а задълженията на страната - включително плащанията по дълговете през следващите 3-4 месеца и финансирането на текущите бюджетни дефицит - са огромни. "Те нямат достатъчно резерви, за да ги обслужват", смята той.

А дали южната ни съседка на може да тегли кредити от външните пазари, за да обслужва съществуващите си задължения. "Може и да могат", казва Ханке, "но трябва да се подготвят да плащат все по-високи лихви по тези заеми. Президентът Ердоган разбира икономическия свят наопаки. Той казва, че високите лихви водят до висока лихва. Всеки знае, че светът не работи така."

"Аз измервам ежедневно инфлацията в страната и на годишна база тя вече е 37%." А високата инфлация в Турция, съчетана с лихвени проценти, които са по-ниски от самата инфлация инфлацията, доведе до реална отрицателна реална лихва от -27% и до девалвация на турската лира тази година, смята професорът.

Бюджетният дефицит на Турция гони $1 милиард през октомври

Бюджетният дефицит на Турция гони $1 милиард през октомври

За последната година салдото е било на плюс само три пъти

"Епицентърът на икономическият хаос е турската лира, която е една от най-слабо представящите се валути на развиващите се пазари през последната година", каза Ханке. "Лирата е взривена и е сред валутите, от която инвеститорите трябва да бягат."

Въпреки че САЩ също имат отрицателни реални лихвени проценти, те все още не са толкова отрицателни спрямо тези на други страни, което допринася за относителната сила на щатския долар, каза Ханке.