Българската фондова борса обяви, че стартира нов индекс. Той ще е съставен от компании, търгувани на пазара за малки и средни предприятия BEAM и ще започне да се изчислява от 18 септември.

beamX ще се базира на пазарната капитализация на включените в него общо 10 емисии, коригиран а с фрий-флоут коефициента на всяка от тях. Началната стойност е 100 пункта.

В индекса ще влязат общо десет компании, като едно от условията е да са се търгували на BEAM пазара поне 6 месеца

Емисиите в beamX не може да са на дружество, обявено в ликвидация или несъстоятелно или пък такова, което изпълнява оздравителна програма, спряно е от търговия или е налице някаква правна несигурност. Не може да е и емисия, целяща осъществяване на първично публично предлагане през пазара BEAM.

Защо да изберете БФБ пред международните пазари?

Защо да изберете БФБ пред международните пазари?

Пазарната капитализация на Българската фондова борса, съотнесена към БВП на страната ни, е едва около 8%

Емисиите акции, които ще участват в базата на индекса beamX, ще бъдат определени на заседание на Комисията по индексите на 4 септември и приети на последващо заседание на Съвета на директорите на Българската фондова борса.

Повече за BEAM и компании в него

BEAM е пазар, който дава достъп и възможност на малки, иновативни и млади компании с по-малко от три години история да набират лесно финансиране и да се възползват от свободния капитал в България.

Листването на него е сигнал за потенциала на фирмите и добър индикатор за бъдещи партньори.

Пазарът за растеж BEAM стартира в началото на 2021 година и за своите близо 2,5 години история успя да привлече 16 дружества.

Първа на него стъпи българската технологична компания Biodit. Внимание привличат още имена като Dronamics и Sin Cars.

Освен технологични компании, сегментът привлича още иновативни фирми в сферата на храните (като Smart Organic и Mellifera), както и такива за инвестиции и финанси като Ipo Tech, HR Capital и Impuls I.

Свилен Рангелов: Основният хъб за развитието на Dronamics остава в България

Свилен Рангелов: Основният хъб за развитието на Dronamics остава в България

Товарните дронове са не просто бързо и изгодно решение, но и шанс за отдалечените райони, коментира изпълнителният директор на компанията