След избори, които оставят политическата обстановка в страната ни "мътна" инвеститорите на БФБ започват да се чудят какво предстои? За тях има добри и лоши новини... Започвам с лошите. Несигурността за съставяне на правителство продължава да е също толкова голяма, колкото и преди изборите. А всички знаем, че фондовите пазари не обичат несигурност - особено политическа.

Несигурност е налице и по отношение на световните фондови пазари, във връзка с банковата криза, инфлацията и повишаването на лихвите в световен мащаб и доколкото това оказва въздействие върху родния капиталов пазар.

Но, като цяло, като че ли с това се изчерпват лошите новини за инвеститорите на БФБ. От друга страна - фондовите пазари, поне ефективните такива, би следвало да са заложили в нивата си рисковете за следващите шест месеца (визирам политическия риск). И да - може да се спори доколко ефективен е българския капиталов пазар...

И докато негативните фактори, свързани с пазара ни - политическа несигурност и ниска ликвидност, като че ли са ясни на всички, които оперират на този капиталов пазар, сега ще се съсредоточа върху положителните такива, за които се говори много по-малко.

Липса на алтернативи

На международните фондови пазари имаше (поне доскоро, преди лихвите да скочат значително през последната една година и да доведат до повече алтернативи за кешовите позиции) един феномен известен като TINA (няма друга алтернатива), която съдейства за отвеждането на водещите световни борсови индекси до нови рекорди.

И докато, сега изглежда, че има други алтернативи (конкуренция от облигационните пазари, за сметка на фондовите пазари), поне за международните инвеститори, като че ли този феномен, може да се окаже в центъра на бъдещо добро представяне за родните акции и индекси. В смисъл, за родните институционални и индивидуални инвеститори, на практика може да няма други алтернативи (по отношение на инвестициите им в международни акции и облигации, за сметка на инвестиции на български акции), освен родния капиталов пазар.

И веднага обяснявам защо тежестта в български акции може да се повиши съществено от големи институционални инвеститори (пенсионни фондове), което пък от своя страна да даде тласък на целия ни пазар.

Предстоят ли добри (от техническа гледна точка) времена  за инвеститорите на БФБ?

Предстоят ли добри (от техническа гледна точка) времена за инвеститорите на БФБ?

Как ще се представи SOFIX през февруари?

Първо - защото тези инвеститори видяха какво може да се случи при огромни инвестиции в смятани за безрискови държавни ценни книжа. Фалитът на три регионални щатски банки, показа как липсата на ликвидност и паника сред инвеститорите, заради "нереализирани загуби" от държавни ценни книжа, могат да развият ефекта на доминото.

Това може да накара институционалните инвеститори да погледнат с друго око на прекомерни инвестиции в дългови инструменти, които се смятаха за безрискови. И родния капиталов пазар може да се прояви, като естествена алтернатива, при потенциално намаляване на тези позиции.

Второ - перспективите пред акциите на международните пазари не са особено "розови". Въпреки, че не отбелязаха съществен спад, в светлината на финансовата криза, международните индекси са изправени пред значителни рискове в близко бъдеще. То идва по направление на очакванията за скорошна рецесия (заложени в отрицателната лихвена крива), както и потенциалното понижение на финансовите резултати на компаниите, за което се говори все по-усилено и са налице съществени доказателства.

А при нас "всичко е нормално"

Далеч по-различна е ситуацията на БФБ, където съвсем скоро излязоха годишните резултати на "сините чипове" и няма признаци за сериозни смущения и големи забавяния. Дори напротив. Добро повишение се наблюдава, както при приходите, така и при печалбите на повечето от най-големите публични компании, търгувани на БФБ.

Eдна трета от компонентите на индекса (пет компании) SOFIX са реализирали ръст на финансовия си резултат от над 50% за последната една година. Други пет компании от индекса са с ръст на печалбите си между 0 и 40% и пет бележат понижение в резултатите си.

Когато погледнем към приходите обаче, ситуацията е далеч по позитивна, като само две от дружествата от индекса на сините чипове са отбелязали спад на приходите си за годината, спрямо предходната година.

Добри новини има и за тези инвеститори, които разчитат на повторение на историята. На практика, противно на схващането на международните пазари "продавай през май и си почивай", отразяващо факта че шестмесечния период между юни и ноември е по-слаб в исторически план, ситуацията на БФБ е напълно противоположна (поне на база история).

Oĸaзвa ce, чe пepиoдът мaй-ceптeмвpи, нe e чaĸ тoлĸoвa лoш зa индeĸca нa cинитe чипoвe ЅОFІХ. Дopи нaпpoтив, тoй e мнoгo cилeн. A пpичинaтa зa тoвa, дo гoлямa cтeпeн ce ĸopeни в двa фaĸтopa. Oт eднa cтpaнa, пpeз лeтнитe мeceци ce глacyвa дивидeнтa oт poднитe ĸoмпaнии, a oт дpyгa, пaзapът e c нaмaлeли oбopoти, ĸoeтo ĸaтo чe ли гo пpaви по-лeceн зa въздействие (а предвид на липсата на къси продажби, интересът за участниците е в посока нагоре).

Bcъщнocт, aко търсите по-добрия шестмесечен период за poдния ĸaпитaлoв пaзap, нa бaзa нa иcтopичecĸo пpeдcтaвянe, то той е малко изненадващ - имeннo пepиoдa мaй-нoeмвpи. Зa тoзи шecтмeceчeн пepиoд, индeĸcът нa cинитe чипoвe SOFIX се е повишавал средно с 10%. За сравнение средното годишно представяне на показателя е около 9% от неговото създаване.

Средното представяне на индекса за периода ноември-май е далеч по-скромно, в размер на мaлĸo нaд 5%. Разбира се, инвеститорите е добре да имат едно наум за средните представяния на индекса и повторението на историческите модели. Например миналия май-ноември, SOFIX се противопостави на тази тенденция и отбеляза понижение от 3% за периода май-ноември.

За сметка на това обаче, през 2021-а година, индексът на сините чипове регистрира повишение от близо 20% именно през разглеждания период между май и ноември. И все пак - добре е да помните, че историческото представяне на един актив не е гаранция за неговото бъдещо такова.

Cъщo тaĸa, тpябвa дa пpипoмним и oщe eдин фaĸт, ĸoйтo пoтвъpждaвa, чe в мoмeнтa индeĸca е по-скоро във фаза на корекция, отколкото в дългосрочно низходящ тренд - все още е в сила така нареченото "златно пресичане" - когато 50-периодната пълзяща средна е над по-дългосрочната 200-периодна средна.

В момента 50-седмичната средна на SOFIX е при ниво от 606 пункта, докато 200-седмичната - е при ниво от 549 пункта. Докато това пресичане е в сила, сме в дългосрочен възходящ тренд, поне от техническа гледна точка.

Предимства на родния капиталов пазар пред международните пазари

Отвъд казаното по-горе, ще посоча и още някои предимства на родния капиталов пазар пред международните фондови пазари, които могат да накарат инвеститорите да го предпочетат пред последните:

По-добри финансови съотношения на родния капиталов пазар

Световните борсови индекси се търгуват при изключително високи и неблагоприятни финансови съотношения. Ето например как изглеждат нещата при широкия щатски индекс S&P 500 в момента:

• Съотношението цена-счетоводна стойност при ниво от 3.6 е по-лошо от това през 22 от 29 основни върха от 1929-та година.

• Съотношението цена-продажби е по-лошо в момента от 18 от последните 19 върха от средата на 50-те години на миналия век.

• Дивидентната доходност на широкия индекс S&P 500 в момента е при ниво от 1.66%. В 31 от последните 36 бичи пазари от 1900-та година, дивидентната доходност е била по-висока. Средната в дългосрочен план е била 1.85%.

• Цикличното съотношение цена-печалба е при ниво от 30.3. Съотношението е било по-ниско от това днес при 32 от последните 36 върха по време на бичи пазари от 1900-та година насам.

• P/E съотношението, в момента е при ниво от над 20, което е по-високо от над 70% от върховете на последните бичи пазари.

Как стоят нещата на БФБ?

Международните финансови оценки са много високи сравнени със същите в исторически план. Също така е вярно, че финансовите оценки на SOFIX са по-ниски от тези в сравнение с щатските пазари например. В същото време финансовите оценки на БФБ са ниски в момента, особено, ако се сравнят с това, което са били преди години.

Защо БФБ може да е сред най-добрите алтернативи за инвеститорите догодина

Защо БФБ може да е сред най-добрите алтернативи за инвеститорите догодина

Потенциал за българския капиталов пазар има

За сравнение, през 2013-а година, когато индексът бе с около 50 пункта, под текущите си нива, той се търгуваше при финансово съотношение цена-печалба от 8 и съотношение цена-счетоводна стойност от 0.9. Към днешна дата съотношението цена-печалба е 5.24, а съотношението цена-счетоводна стойност е 1.22.

Отстояние от върха при индекса SOFIX и щатския S&P 500

SOFIX (индексът на сините чипове на Българска фондова борса) и широкият щатски индекс S&P 500, както и повечето от останалите международни финансови пазари, са в доста различни фази на своето развитие. Например, щатските индекси са на отстояние от около 15% от историческите си върхове и на същото разстояние от най-ниската си точка на миналата година.

В същото време, индексът на сините чипове на Българска Фондова Борса - SOFIX, който се търгува при нива от около 600 пункта, е на около 5% от най-ниското си ниво за последните две години и половина. За да достигне върха си, пък индекса трябва да поскъпне над три пъти. Може да се каже, че двата индекса се отличават с изключително ниска корелация, което на практика прави SOFIX добър вариант за диверсификация, спрямо щатски индекс.

Предлаганите възможности, ликвидност, ливъридж и къси продажби

Определено, инвеститорите на международните финансовите пазари, не са изправени пред подобни на БФБ проблеми, свързан с ликвидност, липса на възможност за ливъридж и къси продажби. Дори напротив - проблем за инвеститорите на международните пазари в известна степен е морето от финансови активи, измежду които могат да избират.

Като се започне от валути, акции, облигации, суровини, метали, криптовалути и се стигне до облигации и екзотични активи. Общо взето, инвеститорите, с достъп до финансовите пазари, имат възможност да търгуват с всичко, което им хрумне. И това ги прави "преинформирани".

А понякога простите неща са най-ефективни. Разбира се родния капиталов пазар се отличава и с известни недостатъци. Влизането и излизането от позиции на БФБ, често е свързано с ликвидна премия, която се плаща, заради слабата ликвидност, както и с цената на много време и усилия.

Капитализацията на пазарите, отнесени към БВП

Тук родният капиталов пазар изостава сериозно зад останалите развити капиталови пазари. Пазарната капитализация на борсата ни, съотнесена към БВП на страната ни, е едва около 8%. За сравнение, капитализацията на широкия щатски индекс S&P 500 към БВП на САЩ, което е любимото съотношение на Бъфет, сочещо дали пазарът е подценен, или надценен е при ниво от над 155%. Смята се, че пазарът е справедливо оценен при съотношение на коефициента между 75 и 90%.

При коефициент между 90 и 115%, пазарът се смята за "леко надценен" и над 115%, се смята за надценен. Подценен е пък, при съотношение на коефициента от под 50%.

*Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за вземане на инвестиционни решения свързани с БФБ.