Първият месец на годината, до този момент, заслужава историческата си слава за добро представяне на SOFIX. За първата си близо половина, януари донесе на инвеститорите на БФБ доходност от 2.4%, измерена чрез индекса на "сините чипове".

Но най-хубавото е, че и следващите месеци могат да са положителни, поне ако се обърнем към историята (разбира се инвеститорите е добре да имат предвид, че историята не е задължително да се повтаря).

След най-лошата комбинация за инвеститорите - октомври и ноември, декември и януари се оказаха не лоши, в противовес със случващото се на световните фондови пазари в края на годината.

Справка сочи, че за последните 18 години, индексът на сините чипове SOFIX се е повишавал средно с малко над 2.5% през първия месец на годината, като голяма част от този ръст, вече е реализиран.

Защо БФБ може да е сред най-добрите алтернативи за инвеститорите догодина

Защо БФБ може да е сред най-добрите алтернативи за инвеститорите догодина

Потенциал за българския капиталов пазар има

Можем да посочим 2021-ва година, като най-пресния пример за "изригване" на индекса през първия месец на годината, когато SOFIX добави над 11% към стойността си.

Малко по-далеч във времето - през 2013-та година, индексът се отличи с най-доброто си представяне, през първия месец на годината, добавяйки 16% към стойността си.

Как ще се представи SOFIX през февруари?

Разбира се, погледите на инвеститорите са отправени в бъдещето, а не в миналото. От тази гледна точка ще се обърнем към историята, за да видим как традиционно се представя SOFIX през втория месец на годината. И статистиката далеч не е толкова лоша.

През февруари на миналата година, SOFIX загуби 0.76% от стойността си. През същия месец на 2020-та година, когато обаче бе разгара на кризата с коронавируса, показателя се понижи с 4.5%.

Иначе като цяло индексът се е повишавал в 10 от последните 21 години, или в близо половината от случаите. Средното му повишение е било в размер на 1.4%.

Интересен е фактът, че най-голям спад през февруари се отчита през 2001-ва година, когато показателят губи 10.9% от стойността си през този месец. Най-големия си ръст SOFIX бележи през втория месец на 2005-та година, когато добавя цели 27% към стойността си.

Определено може да се каже, че вторият месец на годината е волатилен. Изменения от над 2% в рамките на краткия февруари, бележи SOFIX в 14 от последните 21 години.

Кои акции на БФБ поскъпнаха най-много от дъното на пандемията преди две години?

Кои акции на БФБ поскъпнаха най-много от дъното на пандемията преди две години?

Все повече хора започнаха да се престрашават и да поглеждат и към родния капиталов пазар

В най-близката история с най-голямо изменение се отличава индексът през втория месец на годината на 2014-та, когато добавя 9.2% към стойността си.

Добрата новина за инвеститорите - никога досега SOFIX не е белязал спад през февруари на повече от две последователни години. Така че за фаталистите, това може да е добро основание да приемат, че през този февруари ще видим повишение, след като SOFIX регистрира загуби през предходните две години.

SOFIX от техническа гледна точка

От друга страна, търпеливите инвеститори на БФБ, вече видяха траен сигнал за промяна на низходящия тренд и преминаването му в дългосрочен възходящ, в лицето на "златно пресичане" (при което 50-периодната средна на седмична графика се повиши над 200-периодната средна).

Това се случи в началото на миналата година и оттогава краткосрочната средна остава трайно над дългосрочната. Нещо повече, след кратко колебание, SOFIX се върна отново над 50-периодната средна, което допълнително може да му даде възходящ импулс.

От техническа гледна точка, може би най-сериозен сигнал за по-нататъшен силен възход обаче, би било преодоляването на върха за последната една година, разположен при 650 пункта, постигнат именно в началото на миналата година. Такъв пробив, може да отвори пътя на индекса силно нагоре.

В заключение, от техническа гледна точка, докато индексът не прояви трайни признаци на спад, за каквито биха могли да се приемат спад под ключовото ниво на подкрепа от 570 пункта (дъното от миналата година), както и евентуално "смъртоносно пресичане" след това (преминаване на 50-периодната средна под 200-периодната), перспективите пред индекса остават възходящи.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции на БФБ.