Bitcoin, най-старата и най-голяма криптовалута, се изкачи на нов връх. В понеделник цената спрямо щатския долар достигна до $19 857,03, като за 2020 г. ръстът е над 170%, пише Bloomberg. Така дигиталният актив се завърна на нивата от края на 2017 г.

"Дойде моментът на bitcoin", заяви Гай Хирш, управляващ директор за САЩ в eToro, който цитира институционалния поход към критпосвета като една от причините за настоящото поскъпване. "Това рали все още има много сила", смята той.

Bitcoin достигна $19 511 през декември 2017 г., но през следващата година загуби 70% от стойността си.

Снимка 507638

2020 г. се оказа благоприятна за завръщането на криптовалутата под светлините на прожекторите, след като централните банки потопиха лихвените проценти и предоставиха безпрецедентни стимули заради пандемията. Привържениците на bitcoin използват момента и наратива за печатане на пари, посочвайки, че криптовалутата е дефлационен актив и може да замести златото като тих пристан, който пази стойността.

Дори и при настоящото рали обаче твърде малко хора притежават твърде голяма част от криптовалутата. Около 2% от анонимните акаунти държат 95% от bitcoin.

Криптовалутата остава силно волатилна. През 2020 г. среднодневното движение възлиза на 2,7%, при 0,9% при златото.