28-годишният мъж с немско и руско гражданство, задържан след бомбената атака, насочена срещу автобуса на немския футболен отбор "Борусия Дортмунд", е извършил нападението с цел да спечели от борсата, обявиха от прокуратурата, цитирани от Bloomberg.

На 11 април, когато атентатът бе извършен, той е закупил 15 000 опции върху акции на отбора от Дортмунд, залагайки, че след атаката те ще паднат рязко.

Задържаният мъж, Сергей В., е наел стая в същия хотел, в който са били настанени и футболистите. И е закупил опциите през IP на същия хотел. Въпросният инструмент позволява на закупилия го да продаде акции на фиксирана цена в бъдещето. Мъжът е изтеглил потребителски заем, за да финансира транзакцията, казват още от прокуратурата.

"В случай на рязък спад на акциите на Борусия Дортмунд, печалбата е трябвало да бъде в пъти по-голяма от инвестираната сума", обясниха още от немското обвинение. И допълват: "А такъв спад би се очаквал, ако някой от играчите бе сериозно ранен или дори убит след атаката". След атентата един футболист бе ранен и хоспитализиран.

В деня на атаката на борсата във Франкфурт са изтъргувани 15 000 опции, покрити с акции, на цена 18 цента за брой. Те е трябвало да изтекат на 16 юни т.г., давайки право акциите да бъдат продадени за 5.20 евро за брой. В същия следобед те са се търгували по 5.61 евро, а в деня след атаката паднаха до 5.50 евро. Цената им не е падала до 5.20 евро от февруари.