В началото на валутната търговия в сряда доларът умерено се покачва спрямо йената при новината за спиране обсъждането на новите мерки в подкрепа на американската икономика. В същото време доларът се обезценява спрямо британската лира, еврото и австралийския долар.

Стойността на "зелените пари" скочи рязко във вторник вечерта, след като Доналд Тръмп написа в Туитър решението си да не преговаря за нов пакет от икономически стимули до президентските избори, насрочени за 3 ноември.

По-рано във вторник председателят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл предупреди за рисковете пред икономиката на страната поради липсата на нови стимули. "Липсата на подкрепа ще доведе до слабо възстановяване и ще създаде ненужни трудности за домакинствата и бизнеса", каза той.

В сряда търговците очакват публикуването на протокола от септемврийската среща на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC) на Федералната резервна система на САЩ.

Британският паунд поскъпва спрямо долара и еврото. Търговците продължават да следят преговорите между Лондон и Брюксел. Европейският съюз е готов да продължи преговорите през ноември-декември или дори да позволи на британския премиер Борис Джонсън да прекъсне дискусиите, отколкото да направи компромис, пише Bloomberg, цитирайки висш дипломат от ЕС.

Както отбелязва агенцията, Джонсън вече смекчава изискванията си, заявявайки, че 15 октомври, когато започва срещата на върха на ЕС, не е краен срок за сключване на споразумение, а за определяне дали е такова е възможно.

Общата валута днес сутринта се покачва спрямо американската до $1,1742 за едно евро, в сравнение с $1,1734 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на долара спрямо йената се е увеличила с 0,10%, до 105,74 йени от 105,63 йени за долар във вторник.

Днес на пазара за едно евро дават с 0,16% повече от японските пари - 124,15 йени спрямо 123,95 йени за евро ден по-рано.

Британският фунт стерлинг спечели 0,13% спрямо долара, до $1,2988 за паунд при $1,2881 за паунд в края на предишната търговия, а спрямо еврото поскъпна до 1,0983 евро срещу 1,0973 евро за паунд във вторник .

Австралийският долар е нараснал с 0,48% спрямо щатския си съименник и се търгува на ниво 0,7136 долара.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,13% по време на търговията в сряда.