Британският фунт стерлинг днес относително поевтинява спрямо долара след временно стабилизиране през предишните две търговски сесии.

В четвъртък сутринта британската валута поевтинява с 0,4% - до $1,3375, като преди това вчера бе покачила курса си с 0,6 процента.

Експертите отбелязват, че този подем на фунта бе временен фактор и преди всичко реакция на неговото рязко обезценяване след решението на Великобритания да напусне ЕС. 

Сега вниманието на специалистите и участниците на валутните пазари е насочено към излизането на данните за текущите парични операции на Великобритания. Голям дефицит в баланса на тези операции ще предизвика опасения, че капиталовият поток към страната пресъхва. 

"Необходимо е в този момент бързо да се съкрати дефицита до приемливо равнище, и според мен, най-бързият начин това да стане е коригирането на обменния курс на британския паунд” отбелязва старши икономистът на голямата швейцарска банка UBS Джон Райт. 

Американският долар днес поскъпва по отношение и на еврото след спада на курса вчера във връзка с намалените очаквания за скорошно вдигане на лихвите в САЩ.

Стойността на едно евро в хода на сутрешната търговия се понижи до $1,1092, в сравнение с $1,1125 при закриването на пазар в сряда.

Курсът на долара към йената се понижи днес до 102,57 при съотношение 102,83 йени за долара преди това.

Двойката евро - йена се търгува на ниво 113,79, в сравнение с курса 114,39 йени за евро в края на предишната сесия.