Никой не предполагаше, че Антонио Коща ще успее да изкара португалската икономика от дълбоката криза, в която я завари при встъпването си в длъжност като премиер през ноември 2015 година.

По-малко от две години по-късно обаче изглежда той е намерил вярната посока и резултатите на европейската държава изглеждат обнадеждаващи. Доказателство за това дава националната статистика.

Според финансовите резултати за 2016 година, представени тази седмица, благодарение на предприетите промени правителството на Коща е успяло да намали бюджетният дефицит наполовина до едва 2,1% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Това е историческо постижение, като нивото на показателя е най-ниското от 1974 година насам, пише The Economist.

С идването на власт министър-председателят обяви, че ще работи за ограничи строгите икономии, които бяха въведени в Португалия заради нарасналите дългове на държавата.

Освен това той обеща да отмени съкращенията на заплатите на държавните служители и да премахне забраната за увеличаването на пенсиите.

Досега всичко това беше изпълнено. Като най-голямо постижение на кабинета обаче може да се приеме намаляването на бюджетния дефицит до под нивото от 3%, изисквано от Европейския съюз (ЕС).

По този начин Португалия за първи път успя да отговори на фискалните правила за страните от Еврозоната.

Лисабон може да се похвали и с още нещо. Икономиката на страната отчете ръст за 13-то поредно тримесечие, като годишният растеж на БВП в края на 2016 година достигна 2%.