Чешкото правителство представи мащабна икономическа реформа, целяща да намали увеличаващия се външен държавен дълг. Тя включва намаляване на държавните разходи, повишаване на пенсионната възраст и вдигане на някои данъци.

Премиерът Петр Фиала определи като основна цел на реформата "фундаменталното преобръщане на тенденцията за нарастване на дълга", чийто размер към края на миналата година достигна 42,6% от брутния вътрешен продукт (БВП), съобщи Франс прес.

Планът "Чехия във форма" предвижда намаляване на субсидиите и разходите в държавния сектор. Освен това се предвижда и вдигане на данъците върху недвижими имоти, както и върху и корпоративните печалби. Подготвя се и повишаване на пенсионната възраст за работещите, която сега е 64 години.

"Един работещ човек в Чехия през 2050 г. ще издържа един пенсионер и затова промяната е критично важна", заяви социалният министър Мариян Юречка. Стремежът е в бъдеще пенсионер в Чехия да получава пенсия средно в продължение на 21 години и половина.

Европейските страни с най-висок външен дълг

Европейските страни с най-висок външен дълг

Задлъжнялостта на Китай е далеч по-ниска

Предвижда се промяна и в диференцираните ставки на ДДС, като за храни и лекарства ставката ще бъде намалена от 15% на 12%. Същевременно обаче, ще се повиши данъкът върху алкохол, цигари и хазарт.

За да влезе в сила, планът за реформи в икономиката трябва да бъде одобрен от парламента, в който дясно-центристкото управление разполага с мнозинство. В Чехия през последните месеци имаше няколко протеста заради инфлацията и влошаващия се жизнен стандарт, припомня Франс прес.

Държавите в света с най-голям спад и най-висок ръст на инфлацията

Държавите в света с най-голям спад и най-висок ръст на инфлацията

Само в една малка, но богата държава цените са по-ниски от преди година