"Развихрилата" се инфлация през последната година в много страни по света, кара правителствата и централните банки, вкл. и ЕЦБ, да вземат мерки за понижаването на темпа на нарастване на цените. На основата на официални данни за темпа на инфлацията на страните в света към края на март 2023 г. спрямо година по-рано, РИА Новости прави своеобразна класация на страните, където за година инфлацията се е понижила най-много и се е повишила най-много.

Страните в света, в които към края на март 2023 г. растежът на цените се забавя най-осезаемо на годишна база, са: Южен Судан (спад с 12,1 процентни пункта), Гана (спад със 7,8 процентни пункта) и Русия (спад със 7,5 процентни пункта). За да има такъв значителен спад на инфлацията в посочените държави, преди година тя е била доста (повече) значителна и разбира се, двуцифрена. В челната петица по спад на темпа на инфлацията влизат още Беларус (спад с 5,7 процентни пункта), Зимбабве и Турция (спад с 4,7 процентни пункта във всяка страна).

Към края на март на годишна база, темпът на инфлация намалява (в една или друга степен) общо в 102 държави в света, но цените като цяло са малко (или повече) по-високи спрямо година по-рано.

ЕЦБ отслаби малко „хватката“ при повишението на основните лихви

ЕЦБ отслаби малко „хватката“ при повишението на основните лихви

От юли 2022 г. досега, е най-бързият в историята на ЕЦБ темп на затягане на лихвите

За същия период, само в една държава в света има лека дефлация, т.е. като цяло цените там са по-ниски спрямо година по-рано - с 0,1%. Страната с дефлация е малката, но богата островна държава Бахрейн, намираща се в района на Персийския залив.

Ръстът на цените към март на годишна база се ускорява в 34 държави, като най-голямо е повишението на темпа на поскъпване в Ливан - със 74,2 процентни пункта.

Темпът на инфлация се повишава осезаемо и в страни като Бурунди (с 4,6 процентни пункта), Пакистан (с 3,9 процентни пункта) и Етиопия (с 2,2 процентни пункта).

Европейските страни с най-висок външен дълг

Европейските страни с най-висок външен дълг

Задлъжнялостта на Китай е далеч по-ниска

Нивото на инфлация на годишна база остава (почти) без промяна само в Монголия, Източен Тимор, Кения и Намибия.

Уточнява се, че настоящото проучване е направено от агенция РИА Новости въз основа на информация от статистическите служби на 142 страни членки на ООН, които в началото на май оповестиха данни за инфлацията към март 2023 година.

Страните в света с най-висока инфлация – къде стои Европа

Страните в света с най-висока инфлация – къде стои Европа

При първите 4 държави, годишната инфлация за септември е трицифрена