Най-висока инфлация в света през септември на годишна база са имали Зимбабве, Ливан, Венецуела и Судан - само в тези четири държави, тя е била трицифрена. Това показват изчисления на РИА Новости на базата на данни от националните статистически служби на 193 страни членки на ООН. Окончателната извадка включва 155 държави, които към средата на ноември са предоставили данните за септември. Държавите са от: Азия, Африка на юг от Сахара, Северна Африка, Близкия Изток, Европа, Океания, Южна и Северна Америка.

Най-високата инфлация в света и в същото време в Африка на юг от Сахара е регистрирана през септември в Зимбабве (280,4%), като тя започва да се ускорява от края на зимата и се развихря 4,6 пъти през септември на годишна база. На второ място в региона и на четвърто в света е Судан, където показателят е 107%, а Гана затваря негативната "челна тройка" на Южна Африка с инфлация от 37,2%.

На второ място в света и първо сред страните от Близкия изток и Северна Африка е Ливан, с инфлация за септември от 162,47% на годишна база. За разлика от споменатите по-горе африкански страни, тук инфлацията се е забавила 1,4 пъти от началото на годината.

Фед на САЩ продължи с "ударното" вдигане на основната лихва, нивото е най-високото от 2008-а насам

Фед на САЩ продължи с "ударното" вдигане на основната лихва, нивото е най-високото от 2008-а насам

Има намек за възможността за забавяне на темповете на повишаване на лихвите в бъдеще

Също така, в този регион значителни темпове на ръст на цените са регистрирани през септември спрямо същия месец на миналата година в Турция (83,5%) и Египет (15,02%).

Страдащата дълги години от висока инфлация Венецуела, продължава да е по този негативен показател първа в Южна Америка и трета в света, с инфлация от 157,4%, макар че показателят се е забавил 4,4 пъти от края на миналата година. Аржентина, където в началото на есента ръстът на цените се ускори до 83%, е на второ място в региона, а Суринам, с инфлация от 41,4% е на трето място сред страните от Южна Америка.

Първа в Северна Америка по годишна инфлация през септември е Куба с ръст на цените от 37,24%, следват я страните от региона Никарагуа (11,52%) и Коста Рика (10,37%).

Европа "затъва" в инфлация

Европа "затъва" в инфлация

Особено незавидно е положението на Полша и Унгария

Сред страните от европейския континент, най-висока годишна инфлация през септември е регистрирана в Молдова (34%), следва я Украйна (24,6%). На трето място в Европа по ръст на инфлация е Литва с 24,1%, която е и "лидер" по ръст на цените в целия ЕС.

В Азия през септември цените са скочили най-много в Шри Ланка (със 73,7%), Лаос (с 34%) и Пакистан (с 23,2%). Сред страните от Океания, най-висока инфлация е регистрирана в Кралство Тонга (14%), Самоа (11%) и Палау (10,3%).

Що се отнася до Русия, с инфлация от 13,7% през септември на годишна база, тя е на 45-то място в света, като практически същата инфлация за периода са отчели също Чили (13,7%) и Монголия (13,8%).

Мрачните очаквания на ЕЦБ за европейската икономика

Мрачните очаквания на ЕЦБ за европейската икономика

Инфлацията може да остане висока за продължителен период от време