Очакванията са инфлацията в Западна Европа до голяма степен да бъде укротена в рамките на една година. Има обаче засилващо се усещане, че в Централна Европа голямото нарастване на цените ще се задържи много по-дълго, пише в анализ Euroactiv.

Централна и Източна Европа от месеци се борят с инфлация, която на места надвишава двойно рекордните стойности в еврозоната.

Инфлацията в региона варира от близо 16% в Румъния, до малко над 20% в Унгария. Цените на хляба и сиренето в Унгария се повишиха с около 70% на годишна база през септември, докато цените на захарта в Полша скочиха с 50%.

Последните данни за България през септември показват, че годишната инфлация е 18,7% и продължава да се покачва.

В някои магазини в Полша стоки от първа необходимост се изчерпаха през лятото, поради страх от нови покачвания на цените. В тази ситуация, синдикатите в страната се пазарят за голямо увеличение на заплатите, за да запазят покупателната способност на работниците, а компаниите повишават цените, за да защитят маржовете си на печалба.

Всичко това води до рискове за икономическо забавяне в региона, ако не се ограничи инфлацията до степен, която е определена като приемлива за централните банки.

"Колкото по-дълго инфлацията и натискът върху заплатите се запазват високи, толкова по-голям е рискът по-високите лихви и рязкото покачване на безработицата да са необходим инструмент, за да се отслаби търсенето и да се възстанови ценовата стабилност", казва икономистът Никълъс Фар от Capital Economics Emerging Europe.

Полската Централна банка предлага край на повишаването на основните лихви, тъй като се очаква икономическият растеж да се забави силно през 2023 г., но задържането на инфлацията може да се окаже непостижима задача, защото правителството се готви да харчи преди изборите.

Инфлационните очаквания в Полша се отклоняват от целите на Централната банка, коментира главният икономист на UniCredit CEE Дан Букса. Според предварителните данни за потребителските разходи на домакинствата за 9-те месеца, те очакват инфлацията да се повиши допълнително и договарянето на заплатите води до много по-висок ръст на заплатите, отколкото в миналото.

Инфлационните очаквания на унгарските домакинства се увеличиха до двуцифрено число, показва последното проучване на Централната банка на страната. Мозъчният тръст GKI изнася данни за миналия месец, според които нагласите за повишаване на цените са нараснали във всички сектори, с изключение на строителството.

Ценовият натиск и лихвите

Икономиките в региона на Централна и Източна Европа вече се забавят. Потенциалният удар върху икономическия ръст от по-голямо затягане на паричната политика и рисковете от нарастващата инфлация, затегнатите пазари на труда и нестабилността на обменния курс се очертават като основна дилема, пред която са изправени централните банкери в Европа.

В Западна Европа икономистите и финансовите пазари до голяма степен очакват ръстът на цените в еврозоната да спадне до целта на Европейската централна банка от 2% до 2024 г. Перспективата е много различна за Централна Европа.

"Инфлационните очаквания са много високи. За мен това е най-голямата заплаха", казва Йоана Тирович, която е отговорна за политиката на Националната банка на Полша. Тя обаче е част от малцинството в ръководството на банката, което настоява за увеличаване на основните лихви.

Главният стратег на Societe Generale в CEEMA Марек Дримал, очаква инфлацията в Полша да достигне връх от над 20% през февруари следващата година и да намалее, но да остане над 10% поне до края на 2024 година. Инфлацията в Унгария може да достигне 24% през февруари-април, намалявайки до едноцифрено число в средата на 2024 г., казва още той.

ЕЦБ прогнозира кога инфлацията в еврозоната ще достигне "върха"

ЕЦБ прогнозира кога инфлацията в еврозоната ще достигне "върха"

"Нашата цел не е да предизвикаме рецесия, а да укротим инфлацията", посочват от ЕЦБ