Американските власти искат да наложат 30% данък върху електроенергията, използвана за добив на криптовалути, съобщават световните агенции, цитирайки изявление на Белия дом. Администрацията на президента Джо Байдън е включила предложението в бюджета си за финансовата 2024 година.

САЩ официално представя идеята си за акциз върху енергията за добив на цифрови активи (DAME), като обяснява, че иска да обложи компаниите за добив на криптовалути, тъй като те не плащат за пълните разходи, които налагат на другите. А те включват замърсяване на околната среда и високи цени на енергията.

В позицията на Белия дом се подчертава, че "често нестабилното потребление на енергия, предизвикано от добива на криптовалути, може да повиши цените на електроенергията за хората и да доведе до прекъсване на услугите".

Blockchain влиза в българското законодателство

Blockchain влиза в българското законодателство

Комисията за финансов надзор ще е компетентен орган според проекта на Министерството на финансите

Не на последно място местните енергийни компании поемат риск, ако решат да модернизират оборудването си, за да направят услугите си по-стабилни. Причината: добиващите криптовалути могат лесно да се преместят на друго място както в САЩ, така и извън граница.

Процесът на добив на криптовалути изразходва огромни количества електроенергия. През април New York Times публикува доклад, в който описва количеството електроенергия, използвано от 34 мащабни локации за добив на биткойн в САЩ.

Само те общо използват същото количество електроенергия, колкото 3 милиона американски домакинства.