Народната банка на Китай (Централната банка на страната) запази основния лихвен процент по заемите (LPR) за период от една година на 3,65%.

Основната лихва по петгодишните заеми остава около 4,3%, се казва в съобщение на Централната банка, пише Интерфакс.

Така Китайската народна банка запазва без промяна основните лихви в страната за четвърти пореден месец. И това става на фона на поредните увеличения преди дни на основните лихви (и то с по 50 базисни пункта) на най-големите централни банки в света - Фед на САЩ и ЕЦБ.

Финансовият регулатор в Китай обаче остави лихвите непроменени, за да поддържа достатъчна ликвидност на финансовите пазари, на фона на забавяне на икономическата активност в условия на увеличаване на броя на заразените от коронавирус и нови ограничения или блокирания в редица градове, пише Trading Economics.

Фед на САЩ със 7-мо повишение на основната лихва за годината, ще продължи и през 2023-а

Фед на САЩ със 7-мо повишение на основната лихва за годината, ще продължи и през 2023-а

Основната цел продължава да е сдържане темпа на инфлацията

Решението на Централната банка беше очаквано, тъй като миналата седмица регулаторът реши да остави лихвата по заемите по програмата за средносрочно кредитиране (MLF) на 2,75%. А MLF е важен инструмент за отпускане на заеми, използван от Китайската централна банка за осигуряване на ликвидност на търговските банки и пряко влияе върху нейния основен процент (LPR).

Централната банка последно промени лихвите на LPR през август, и то слабо. Тогава основната лихва по годишните заеми беше намалена с 5 базисни пункта, а по петгодишните - с 15 базисни пункта.

LPR стана новият еталон през август 2019 г. след реформата проведена от Китайската централна банка. От 2020 г. Централната банка изисква от банките в страната да се ръководят от LPR, когато определят лихвите по нови заеми.

ЕЦБ отново вдигна основните лихви - този път по-умерено

ЕЦБ отново вдигна основните лихви - този път по-умерено

Осезаем спад на инфлацията се очаква чак през 2025 година