Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи основните си лихви с нови 50 базисни пункта. Инфлацията ще започне да се забавя, но чак през 2025-а година ще достигне 2,3%, което е близо до целевите равнища.

ЕЦБ ревизира прогнозите си за инфлацията, като според експертите, за тази година средно в еврозоната тя ще достигне 8,4%. Догодина се очаква да бъде над 6%, а чак през 2025-та ще падне до 2,3% - което е близо до целевите равнища за Европейската централна банка.

ЕЦБ с ново агресивно повишение на основната лихва - със 75 базисни пункта

ЕЦБ с ново агресивно повишение на лихвите - до нивата от кризисната 2009-а

Лихвите в еврозоната достигнаха най-високи нива от 2009 година насам

По отношение на икономическия растеж, от ЕЦБ очакват тази година той да бъде 3,4%, а догодина - средно едва 0,5%. Прогнозите за икономическия ръст на еврозоната за 2024-а и 2025-а година са съответно 1,9% и 1,8%.

"Стъпката" на увеличение на основните лихви следва станалите ясно вчера вечерта решение на Федералния резерв на САЩ, който също покачи основната си лихва с 50 базисни пункта, като това беше 7-мо повишение за тази година. За ЕЦБ това е четвърто покачване на основните лихви за годината. Предишните повишения бяха - с 50 базисни пункта през юли и с по с 75 базисни пункта - през септември и октомври.

Мрачните очаквания на ЕЦБ за европейската икономика

Мрачните очаквания на ЕЦБ за европейската икономика

Инфлацията може да остане висока за продължителен период от време