В началото на валутната търговия във вторник щатският долар се променя слабо спрямо основните световни валути, търговците очакват данни за ръста на потребителските цени в Съединените щати през юли.

Ключовото събитие за световните пазари тази седмица ще бъдат данните за инфлацията в САЩ, които ще бъдат публикувани по-късно в сряда. Анализаторите, анкетирани от Trading Economics, очакват ръстът на потребителските цени да се забави до 8,7% през юли от 9,1% месец по-рано. Тези данни може да повлияят на политиката на Федералния резерв, който се опитва да реши трудна задача - да забави рекордната от 40 години инфлация, без да потопи американската икономика в рецесия.

Високата инфлация, съчетана с излезлите силни данни за пазара на труда, може да принуди пазарите да очакват увеличението на лихвите със 75 базисни пункта на срещата на Фед през септември, каза Тим Граф, ръководител на макростратегията за EMEA в State Street.

Днес към 10:15 часа българско време двойката евро/долар се търгува за $1,0199 в сравнение с $1,0197 за едно евро при затварянето на пазара в понеделник.

Цената на британската лира стерлинг спада с 0,10% - до $1,2072 за един паунд срещу $1,2083 за паунд в края на предходната сесия.

По отношение на японската валута американската поскъпва с 0,02% - до 134,9 йени за долар спрямо 134,95 йени за долар ден по-рано.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), спада по време на днешната търговия с 0,07%. По-широкият WSJ Dollar Index е стабилен.