В хода на валутната търговия във вторник щатският долар е стабилен спрямо еврото и британската лира, леко покачвайки се по отношение на японската йената.

Фокусът на пазара днес е върху данните от август за динамиката на потребителските цени в САЩ, които ще бъдат публикувани по-късно от Министерството на труда на САЩ.

Консенсусната прогноза на експертите предполага, че инфлацията в САЩ се е забавила малко миналия месец - до 5,3%, в сравнение с 5,4% през юли, според информацията на Trading Economics.

Търговците следят отблизо нивата на инфлация, тъй като те пряко влияят върху плановете на Федералния резерв да намали антикризисните си мерки в подкрепа на икономиката. Последните коментари на служители на Фед предполагат, че Централната банка на САЩ възнамерява да започне намаляване на изкупуването на облигации до края на тази година.

Към 9:35 часа българско време за едно евро на пазара дават $1,1813 в сравнение с $1,1811 при затварянето на борсовата търговия в понеделник.

Стойността на американската валута спрямо японската в същото време валута възлиза на 110,06 йени в същото време срещу 109,99 йени за долар предишния ден.

Британската лира днес сутринта печели 0,06% и се разменя спрямо щатския долар на ниво $1,3845 за паунд.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), във вторник загуби 0,06%, по-широкият индекс на долар WSJ добавя към стойността си 0,01%.