Щатският долар леко отстъпва по отношение на еврото и паунда, като се покачва спрямо японската йена при началото на валутната търговия в понеделник.

Към 10:38 часа българско време общата европейска валута съвсем леко покъпва с 0,03% и се разменя на пазара при курс 1,0762 долара за едно евро срещу 1,0760 долара за евро при затварянето на сесията миналия петък.

Британската лира стерлинг също леко се покачва - с 0,13% до $1,2245 спрямо $1,2233 в края на последната сесия.

По отношение на японската валута американските пари поскъпват с 0,38% , до 131,18 йени за един долар спрямо 130,73 йени за долара в края на търговията миналия петък.

Индексът ICE, който показва динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), практически не се променя по време на сутрешната сесия.

Пазарните участници оценяват изявленията, направени през уикенда от ръководителя на Федералната резервна банка (FRB) на Минеаполис, Нийл Кашкари. Той тази година е член с право на глас във Федералния комитет за отворен пазар (FOMC) и каза, че проблемите на американските банки са увеличили рисковете от рецесия в САЩ, но е твърде рано да се оценят последиците от тях за икономиката и за парична политика. Преди това изявленията му бяха по-"ястребови", отбелязва Bloomberg. По-специално той каза, че основният лихвен процент в крайна сметка може да достигне 5,4%.

Междувременно юанът от континентален Китай се търгуваше на ниво 6,881 юана за един долар спрямо 6,868 задолар в края на предишната сесия.

Както стана известно в понеделник, общата печалба на големите индустриални компании в Китай през януари - февруари се срина с 22,9% на годишна база. Общо за миналата година печалбите им са намалели с 4%.

Спад за два месеца на тази година е отбелязан в 28 от 41 индустрии, според Trading Economics. Печалбата на големите държавни промишлени предприятия през януари-февруари е намаляла със 17,5%, печалбата на частните фирми е намаляла с 19,9%. Печалбата на чуждите индустриални компании се срива с 35,7%.