В хода на валутната търговия в сряда сутринта щатският долар е малко по-евтин спрямо еврото, йената и паунда след силното му укрепване предишния ден, осигурено от публикуването на доклада за инфлацията в САЩ през август.

Индексът ICE, показващ динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), днес е надолу с 0,22%, а по-широкият WSJ Dollar Index - с 0,26 %.

Към 10:25 часа българско време едно евро се разменя на пазара срещу 0,9976 долара спрямо 0,9970 долара за едно евро при затварянето на предишната сесия.

Стойността на американската валута по отношение на японската в същото врмее е 143,56 йени за едни долар спрямо 144,58 йени за долар при затварянето на търговията във вторник.

Британската лира стерлинг струва 1,1502 долара в сравнение с 1,1493 долара за един паунд в края на предишната сесия.

След сесията във вторник доларът поскъпна спрямо еврото с 1,5%, спрямо йената - с 1,2%, спрямо паунда - с 1,6%. Доларът се засили активно на фона на данните, че потребителските цени (CPI индекс) в САЩ са се увеличили с 8,3% на годишна база през август при повишение от 8,5% през юли. Въпреки че инфлацията се забави, анализаторите я прогнозираха на по-ниско ниво: респондентите на Wall Street Journal очакваха 8%, експертите, анкетирани от Trading Economics - 8,1%.

Данните премахнаха всички съмнения, че Федералният резерв на САЩ ще повиши основния си лихвен процент най-малко със 75 базисни пункта на заседанието си следващата седмица.

"Ръководителите на Фед ясно дадоха да се разбере, че няма да забавят темпото на повишаване на лихвените проценти, докато не видят солидни доказателства, че основният инфлационен натиск отслабва", каза Иън Шепърдсън, главен икономист в Pantheon Macroeconomics.