По време на валутната търговия във вторник сутринта днешната борсова сесия доларът се засилва спрямо еврото , британският паунд, но леко се понижава по отношение на йената. Търговците са в очакване на заседанията на водещите световни централни банки и техните решения за лихвите.

Индексът ICE, който показва динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), остава практически непроменен по време на сутрешната търговия. Но като цяло индикаторът се готви да приключи със спад за четвърти пореден месец.

Към 10:50 часа българско време общата европейска валута отслабва спрямо американската с 0,36% и се търгува на ниво 1,0805 долара за едно евро срещу 1,0851 долара за евро при затварянето на сесията в понеделник.

Обменният курс на долара спрямо японската национална валута в същото време падна с 0,07% и възлиза на 130,34 йени за един долар при 130,39 йени за долар ден по-рано.

Британската лира стерлинг поевтинява по отношение на долара с 0,30% , до $1,2315 за един паунд в сравнение с $1,2352 за паунд в края на последната сесия.

Системата на Федералния резерв на САЩ ще обяви резултатите от първото си заседание за тази година в сряда вечерта. Анализаторите очакват основният лихвен процент да бъде повишен с 25 базисни пункта, което е по-слабо от предишните срещи.

Важен аргумент в полза на забавяне на темпа на повишаване на лихвите бяха публикуваните миналата седмица статистически данни, показващи повишение на основния индекс на потребителските цени (Core PCE index), който се следи отблизо от Фед, с 4,4% през декември в сравнение с 4,7% през ноември. Темпът на растеж е най-нисък от 14 месеца.

Освен това в четвъртък ще станат известни и резултатите от заседанията на Европейската централна банка и Централната банка на Англия. Експертите очакват и двете централни банки да повишат лихвените проценти с 50 базисни пункта.