Американският долар поскъпва умерено спрямо основните си валути - конкуренти по време на търговията в понеделник сутринта. Инвеститорите продължават да наблюдават разпространението на новите варианти на коронавирус на фона на опасения относно перспективите за глобалния икономически растеж.

Европейската централна банка ще определи нови насоки за политиката си на заседанието си на 22 юли, заяви председателят на ЕЦБ Кристин Лагард в интервю за Bloomberg TV. Лагард също така даде да се разбере, че паричният регулатор може да въведе нови мерки за подпомагане на икономиката през следващата година, когато програмата за спешни покупки на активи Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) изтече.

По-рано в хода на днешната търговия японската валута показа растеж спрямо повечето валути на страните от G -10 и Азия на фона на отслабването на апетита за риск и притесненията за растежа на китайската икономика. Решението на Китайската народна банка за намаляване на задължителните резерви за банките, обявено миналата седмица, изненада пазарите с мащаба си, сигнализирайки за забавяне на втората по големина икономика в света, твърдят експерти DailyFX.com.

По-малко от две седмици преди откриването на олимпиадата в японската столица от понеделник е въведен извънреден режим, за да се предотврати разпространението на коронавируса, съобщиха местните власти.

Олимпийските игри в Токио, отложени от миналата година, трябва да се проведат от 23 юли за 8 август. Настоящият, четвърти по ред извънреден режим в Токио, ще продължи до 22 август.

Общата валута в понеделник към 10:20 часа българско време се понижава спрямо американската с 0,08% - до 1,1867 долара за евро при $1,1876 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на единната европейска валута спрямо японската спадна с 0,08% и възлезе на 130,70 йени за евро в сравнение с 130,80 йени за евро в края на предишната търговия в петък.

Спрямо японската валута доларът поскъпва до 110,21 йени срещу 110,14 йени за долар при закриване на предходната сесия.

Британската лира стерлинг днес губи 0,10%от стойността си спрямо щатския долар и се разменя на ниво около $1,3890 за паунд.

Индексът ICE Dollar, който измерва стойността на щатския долар спрямо шестте основни валути в света, се покачва с 0,07%. Показателят WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, добавя 0,08%.