Американската валута продължава да поевтинява спрямо еврото, йената и британската лирата стерлинги в хода на валутната търговия в петък.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, фунт стерлинг и шведска крона), днес загуби 0,2%, а по-широкият индекс WSJ долар - 0,1%.

На пазара общата валута се разменя срещу американската при курс $1,2160 за едно евро в сравнение с $1,2138 за евро при закриване на търговията в четвъртък.

Вчера Европейската централна банка удължи Пандемичната програма за спешни покупки на активи (PEPP) с девет месеца и увеличи обема й с 500 милиарда евро до 1,85 трилиона евро.

ЕЦБ, както се очакваше, запази основния лихвен процент по заемите на нула, а лихвения процент по депозитите - минус 0,5%.

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви по време на пресконференция след заседанието, че икономиката на еврозоната вероятно ще се сблъска със значителен спад през четвъртото тримесечие на 2020 г. поради втората вълна на коронавируса, но темпът на свиване ще бъде по-слаб в сравнение с второто тримесечие.

Междувременно европейските лидери окончателно одобриха в четвъртък бюджетен план от 2,2 трилиона евро, както и пакет за спешна икономическа подкрепа за 750 милиарда евро.

Курсът на долара спрямо японските пари падна до 104,04 йени срещу 104,42 йени за долар в края на предишната сесия.

Стойността на британската лира спрямо долара нарасна в петък сутринта до $ 1,3319 за паунд от $1,33295 за паунд при закриване на търговията в четвъртък.

По-специално отслабването на долара се подхранва от оптимизма на пазарните участници заради предстоящото по-масово въвеждане на ваксини срещу COVID-19, което поддържа апетита за риск. Консултативният комитет на FDA за ваксините и свързаните с тях биологични продукти, след срещата в четвъртък, препоръча на FDA да одобри спешната употреба на ваксината COVID-19 от Pfizer и BioNTech в САЩ.