В началото на валутната търговия в петък американският долар се обезценява спрямо основните световни валути след речта на председателя на Федералния резерв на САЩ, Джером Пауъл.

Общата валута днес сутринта се разменя срещу американската при курс $1,1875 за едно евро в сравнение с $1,1822 за евро в края на предишната търговска сесия.

Стойността на единната европейска валута спрямо японската национална валута, е 126,19 йени за евро при 125,98 йени за евро в четвъртък.

Днес за едни долар на пазара дават 106,27 йени в сравнение с 106,57 йени в края на предходната валутна търговия.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), се понижава с 0,4% спрямо предходния ден. По-широкият индекс WSJ Dollar, който отразява динамиката на долара спрямо 16 валути, губи приблизително същия процент.

По време на онлайн събитието, организирано от Федералната резервна банка в Канзас Сити, Пауъл заяви в четвъртък, че регулаторът е одобрил нова стратегия за парична политика. Най-същественото е, че тя позволява на инфлацията в САЩ да надхвърли целевото ниво от 2 процента в определени моменти, преди да се пристъпи към покачване на лихвените равнища.

"Тъй като икономическата среда е постоянно се променя, стратегията на Федералния комитет за открития пазар (FOMC) за постигане на целите на паричната политика трябва да се адаптира към възникващите нови предизвикателства", каза Пауъл.

Джером Пауъл заяви, че централната банка на САЩ може да продължи да подкрепя икономиката и да поддържа ниски лихвени проценти, дори ако инфлацията се повиши над целевото ниво от 2%, тъй като инфлацията е сравнително ниска през последните години.