Американският долар в петък се обезценява спрямо еврото и остава относително стабилен по отношение на йената и британската лира. Търговците продължават да оценяват статистическите данни за американската икономика, публикувани предния ден, както и очакват априлските отчети за продажбите на дребно и доверието на потребителите, които трябва да им помогнат да формират мнение за перспективите на потребителски разходи, казват експертите на DailyFX.

Броят на американците, които кандидатстват за обезщетения за безработица за първи път, е паднал с 34 000 през миналата седмица до 473 000 души - най-ниският от началото на пандемията COVID-19, според данните на Министерството на труда на САЩ, публикувани в четвъртък.

Департаментът по труда също съобщи в четвъртък, че цените на производител са нараснали с 6,2% на годишна база през април, което е най-бързият темп от началото на проследяването на данните през 2010 г. Ден по-рано имаше данни за потребителските цени в САЩ за последния месец, които показаха най-високата инфлация от 12 години насам.

Търговците се опитват да примирят противоречиви сигнали - слаби априлски данни за безработицата, публикуван миналата седмица, и инфлационния скок през миналия месец, заяви анализаторът на Cambridge Global Payments Карл Шамот.

Член на Управителния съвет на Федералния резерв Кристофър Уолър заяви вчера, че регулаторът трябва да направи оценка на статистиката за пазара на труда и инфлацията за още няколко месеца, преди да реши кога да започне да намалява стимулите.

Общата валута в петък сутринта се повиши спрямо американската с 0,22% до 1,2107 долара за евро в сравнение с 1,2081 долара за евров края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската незначително спада - с 0,08%, до 109,38 йени срещу 109,47 йени за долар вчера в края на търговията.

Британският паунд е нараснал съвсем леко спрямо долара - с 0,05% и се в петък сутринта се разменя на пазара по $1,4059 срещу $ 1,4052 за лира при закриване на предходната сесия.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес загуби 0,1%, докато по-широкият индекс WSJ Dollar се понижава с 0,05%.