В началото на валутната търговия в петък доларът се стабилизира след три дни на понижение. Американската валута леко се покачва спрямо японската йена и еврото. Стойността на златото се понижава, след като в четвъртък се покачи с 3 на сто.

Негативно влияние на инвеститорските настроения последните дни оказаха резките изявления на Доналд Тръмп по отношение политиката на Федералния резерв, отбелязва MarketWatch. В сряда президента нарече Фед "обезумял" и призова да се вини регулатора за падането на пазарите, а не търговския конфликт с Китай.

След това главния съветник по икономическата политика Лоурънс Кудлоу направи опит да свали напрежението, като заяви, че Белият дом не се опитва да влия върху паричнокредитната политика. По неговите думи, администрацията на президента знае много добре, че Федералният резерв има работа и отговорности, които е длъжен да изпълнява.

Сутринта еврото се търгува в диапазона $1,1591 при курс $1,1593 в края на сесията вчера.

Стойността на общата валута спрямо японската расте с 0,2% - до 130,25 йени за евро в сравнение с 130,04 йени ден по-рано.

Курсът на доларът също се покачва спрямо йената с 0,2% и днес сутринта е 112,37 йени при 112,16 йени в четвъртък.

Цената на златото се понижава в петък след като вчера се покачи с 3 процента.

Сутринта декемврийските фючърси за ценния метал на нюйоркската борса Comex поевтиняха с 3,6 долара до 1224 долара за тройунция, след като вчера поскъпнах от 1190 до 1225 долара за унция.

Цената на декемврийските фючърси за среброто нарастват с 0,2% — до 14,635 долара за унция.

Вчера резкият скок в цената на златото се обяснява със срива на акциите и разпродажбите на световните фондови пазари. Инвеститорите се обърнаха към златото като безопасен актив в подобна ситуация.