По време на валутната търговия в четвъртък сутринта щатският долар се стабилизира по отношение на еврото, и лирата стерлинг, но продължи да спада спрямо йената преди публикуването на данните за инфлацията в Съединените щати през декември.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), губи 0,15% по време на днешната търговия, а по-широкият доларов индекс WSJ - 0,22%.

Към 10:15 часа българско време общата европейска валута се търгува по $1,0756 за едно евро в сравнение с $1,0757 за евро в края на предишната сесия.

Цената на американската валута по отношение на японската падна в същото време до 131,64 йени за долар в сравнение със 132,45 йени за долар при затваряне на търговията в сряда.

Пазарният курс на британската лира стерлинг спрямо долара е $1,2145 за един паунд срещу $1,2146 за паунд ден по-рано.

Днес вниманието на търговците е насочено към доклада на Министерството на труда на САЩ за динамиката на потребителските цени в страната през последния месец. Консенсусната прогноза на експерти, анкетирани от Trading Economics, предполага забавяне на инфлацията в САЩ през декември до 6,5% от 7,1% през ноември.

Сигналите за отслабване на ръста на потребителските цени в САЩ говорят в полза на по-нататъшно забавяне на затягането на паричната политика от страна на Федералния резерв.

В същото време лидерите на централната банка на САЩ не бързат да се откажат от "ястребовата" позиция: по-рано тази седмица президентът на Федералната резервна банка на Сан Франциско Мери Дейли каза в интервю за The Wall Street Journal, че според нея Фед ще трябва да повиши лихвения процент до по-висок от 5%, за да постигне целта за инфлация.

Нейният колега от Фед в Атланта Рафаел Бостик също потвърди по-ранното си мнение, че лихвата ще бъде повишена над 5%. В момента диапазонът му е 4,25-4,5%.

В четвъртък сутринта доларът по отношение на китайската валута спадна до 6,7566 юана при 6,7650 юана за долар в края на предишната сесия.

Инфлацията в Китай през декември се ускори до 1,8% на годишна база в сравнение с 1,6% през ноември след покачването на цените на храните.