По време на валутната търговия във вторник търговия щатският долар укрепва на фона на нарастващите доходност на облигациите на Министерството на финансите на САЩ.

Доходността от 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ се е увеличила до 1,692% от предходното затваряне при 1,669%.

Анализаторът на JPMorgan Мира Чандън заяви пред Wall Street Journal, че доходността на американските държавни облигации ще продължи да расте допълнително, което допълнително ще стимулира долара.

Фокусът на пазара днес са данните от март на Министерството на труда на САЩ за динамиката на потребителските цени, които ще бъдат публикувани следобед. Експертите очакват инфлацията в САЩ да се повиши на фона на нови фискални стимули и продължаващата мека парична политика на Федералния резерв.

Консенсусната прогноза на експертите предвижда ускоряване на растежа на потребителските цени в САЩ през март до 2,5% годишно в сравнение с 1,7% през февруари, пише Trading Economics.

Засилването на инфлацията ще повиши очакванията за по-бързо от очакваното в момента съкращаване на стимулиращите мерки, което също ще подкрепи долара, твърдят експерти DailyFX.com. Ако инфлацията е под очакванията, може да се очаква обратна реакция на долара, посочват анализаторите.

Във вторник сутринта общата валута се търгува спрямо американската на ниво $1,1897 за евро в сравнение с $1,1911за евро в края на предишната сесия.

Курсът на долара спрямо японската национална валута нараства в същото време до 109,62 йени срещу 109,38 йени за долар в ден по-рано.

Британската лира стерлинг днес поевтинява спрямо долара до $1,3749 за паунд от $1,3741 за паунд при закриване на търговията в понеделник.

Индексът ICE, който проследява долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), спечели 0,12% във вторник сутринта, докато по-широкият индекс WSJ долар добави 0,14%.