В хода на валутната търговия в понеделник сутринта щатският долар уверено се засилва спрямо еврото, йената и лирата стерлинг.

Докладът за пазара на труда в САЩ, публикуван миналия петък, показа продължаващите високи темпове на растеж на заетостта в САЩ при по-бавно нарастване на заплатите. Това позволява на инвеститорите да се надяват, че икономиката на страната ще избегне рецесията, отбелязва Market Watch.

Броят на работните места в Съединените щати през май се е увеличил с 339 хиляди, най-бързият темп през последните четири месеца, според доклад на Министерството на труда. Ръстът на средночасовите заплати на наетите в частния сектор се забавя до 0,3% от 0,4% на месечна база и до 4,3% от 4,4% на годишна база.

Отслабването на инфлационния натиск намалява необходимостта от по-нататъшно затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв, отбелязва Market Watch. В същото време експерти смятат, че Централната банка на САЩ ще трябва да поддържа лихвения процент висок доста дълго време, за да постигне отслабване на инфлацията до целта от 2%.

Съдейки по фючърсните котировки, вероятността за повишаване на лихвения процент на Фед с 25 базисни пункта този месец се оценява от търговците на едва 25%.

Към 11 часа българско време общата валута поевтиня спрямо американската с 0,12% - до 1,0693 долара заедно евро в сравнение с 1,0708 долара за евро при затварянето на предходната сесия.

Британската лира стерлинг спадна в същото време с 0,36% - до $1,2402 за един паунд от $1,2453 за паунд в края на търговията в петък.

Цената на щатската валута спрямо японската с 0,33% и възлиза на 140,40 йени за един долар срещу 139,92 йени за долар при закриване на предходната борсова сесия.

Доларът се повиши с 0,22% спрямо китайската валута до 7,1144 юана от 7,0986 юана за долар предишния ден.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес сутринта добавя 0,09%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,12%.