Европейската централна банка е притеснена, че икономическият растеж в еврозоната е дори по-слаб, отколкото се смяташе. Стенограмите от последното заседание на институцията показва, че увереността на членовете ѝ за очакваното възстановяване през второто полугодие намалява, пише Reuters.

Заради слабия растеж през последните месеци Европейската централна банка се готви да подкрепи икономиката. Досега институцията бе на изчакване, като искаше да види дали загубата на инерция не е временна.

Сега обаче изглежда, че през юни ЕЦБ ще трябва да предприеме мерки. Очаква се банките в еврозоната да получат нови, далеч по-добри условия за евтини заеми, с които да подкрепят икономиката.

Конкретните условия ще бъдат определени на някоя от предстоящите срещи, като в стенограмата няма подробности по този въпрос.

Един от големите проблеми пред Европейската централна банка е, че факторите, които забавят растежа в еврозоната, са далеч от Стария континент. Основният сред тях е търговската война между САЩ и Китай.

ЕЦБ може да върне до €7 милиарда годишно на банките в еврозоната с нов ход

ЕЦБ може да върне до €7 милиарда годишно на банките в еврозоната с нов ход

Отрицателните лихви вредят сериозно на печалбите на банките