Европейската централна банка обмисля възможността да намали таксата, която банките плащат върху излишните си свободни средства, за да компенсира ефектите от ниските лихви, пише Reuters, цитирайки свои източници. Към момента няма конкретно предложение, представено пред борда.

Крайната цел е да бъдат върнати над €7 милиарда годишно, които Европейската централна банка събира като такси от банките. Отрицателните лихви на практика означават, че банките трябва да плащат на институцията.Предложението ще въведе двустепенна лихва за депозитите, като по този начин банките ще бъдат освободени частично от 0,4-процентната годишна такса. Това ще им помогне да увеличат печалбите си.

Проблемът с подобен ход е, че ще сигнализира, че лихвите ще останат ниски за много дълго време. Европейската централна банка даде прогноза, че от следващата година те могат да тръгнат отново нагоре. По-рано днес обаче президентът Марио Драги заяви, че еврозоната се сблъсква с устойчиво влошаване на външното търсене. И затова ЕЦБ е готова в случай на необходимост да отложи планираното повишаване на основните лихвени ставки за по-дълъг с период.

Трите проблема пред европейските банки

Трите проблема пред европейските банки

Акциите им се търгуват на безпрецедентно ниски нива, но анализатори смятат, че те ще поевтинеят дори още повече. Защо?

От друга страна движенията на финансовите пазари подсказват, че инвеститорите не очакват покачване на лихвите през следващите две години.

Темата за двустепенна лихва вече бе обсъждана през март 2016 г., но в крайна сметка отхвърлена. Отрицателната лихва бе въведена през 2014 г., за да спаси еврозоната от дефлация, но създава проблем за богатите с кеш банки в страни като Германия и Франция.

Драги: При необходимост ЕЦБ може дълго да държи лихвите ниски

Драги: При необходимост ЕЦБ може дълго да държи лихвите ниски

Еврозоната се сблъсква с устойчиво влошаване на външното търсене