И най-впечатляващите холивудски сценарии често не могат да се мерят с реалността. Миналата седмица Джон ДеМар, 55-годишен частен детектив от Калифорния, се призна за виновен за участието си в криптоизмама, в която роля имат и група сърби, както и популярният от близкото минало актьор Стивън Сегал, разказва MarketWatch.

Прокурорите в САЩ казват, че почти 500 инвеститори са загубили над $11 млн. в кеш и други криптовалути в измамата, която е обещавала 200% възвръщаемост в рамките на два-три месеца. Вместо да получат огромни печалби, инвеститорите остават без парите си, които са насочени към чуждестранни сметки, контролирани от сърбина Кристиян Кръстич, който живее във Филипините и вече е добре познат с други измами.

ДеМар, който е бил "лице" на схемата, е успял да открадне $2 млн., с които си купува Porsche, BMW, покрива $1 млн. дълг и ремонтира луксозно дома си. Той е изправен пред угрозата от 5 години затвор. Присъдата ще бъде четена на 4 януари 2022 г.

Прокурорите в Тексас повдигнаха обвинения и на Кръстич и още 15 други замесени, повечето от които сърби. Смята се, че групата е стояла и зад още 20 подобни измами (Options Giants, Banking Option, Aeon Options, Option Riders, Bancde Options, Instant Options, Fast Options, Elite Options, Start Options, Crypto Trading World, Dragon Mining, Trinity Mining, BTC Mining Factory, Bitcoin Trading World, BTC Trader Online, BTC Falcon, Perpetual Energy, Hedger Tech, Go Solar Mining, Perfect-Options и други) и в крайна сметка е откраднала $70 млн.

През 2017 г. ДеМар и Кръстич дават началото на Start Options, интернет инвестиционна платформа. Кръстич, който вече има обвинения за Понци схеми в Австралия и Канада, приема името Феликс Логан и е главен финансов директор на компанията.

Инвеститорите, които се залъгват да вложат пари, получават фалшиви извлечения, които показват, че парите им се увеличават — въпреки че те така и не са били инвестирани в нищо. Start Options твърди, че има огромни криптоферми в Китай и може донесе между 25% и 200% възвръщаемост в рамките на два месеца — в зависимост от вложената сума.

След като минават два месеца и инвеститорите започват да търсят обещаните печалби, компанията казва, че е вложила парите в нова криптовалута, позната като Bitcoiin2Gen (B2G). И макар че получават уверението, че могат да изтеглят парите си по всяко време, никой не е успял. Обещанията растат: новата криптовалута може да донесе 8000 пъти възвръщаемост, твърдят измамниците.

Тук влиза и актьорът Стивън Сегал, познат с филми като "Над закона". В социалните мрежи той призовава своите почти 7 млн. последователи да "не изпускат" възможността B2G. Той обаче крие, че е станал говорител на компанията с обещанието за $250 хил. плюс още $750 хил. в B2G.

Сегал плати над $300 хил. глоба и твърди, че първоначално не е знаел какво стои зад компанията. Той казва още, че е получил и едва част от обещаните пари.

B2G успява да събере $7,2 млн. още при пускането си. През март 2018 г. Кръстич (Логан) и Сегал анонсират, че напускат компанията. Инвеститорите настояват парите им да бъдат върнати, но това не се случва. Сърбинът изчезва със $7 млн.

ДеМар, бомбардиран с оплаквания, лъже, че компанията е придобита от руски венчър фондове и обещава да се разплати с всички. Малко след това компанията изненадващо пуска съобщение, че той е бил нападнат в Черна гора и е изчезнал. В същото време ДеМар се крие в къщата си в Калифорния.

Прокурорите посочват още, че над $4 млн. от схемата все още не могат да бъдат намерени. Къде се намира Кръстич, също не е известно.