Горивата в България не се очаква да поскъпнат сериозно през лятото, а дори и цената им да се повиши, увеличението ще е с няколко стотинки, заяви пред Радио "Фокус" Светослав Бенчев, експерт от Българската петролна и газова асоциация.

Колко ще плащаме за гориво през лятото не зависи единствено от цената на суровия петрол, затова и дългосрочните прогнози са трудни. Международните пазари обаче се влияят от няколко основни фактора.

"Продукцията на ОПЕК, както и останалите участници в споразумението за ограничаване на добива, намалява трети пореден месец - през април тя е била с около 730 000 барела по-малко от фиксираните квоти", посочи Бенчев.

Задава ли се шоково поскъпване на горивата заради Тръмп и Иран?

Задава ли се шоково поскъпване на горивата заради Тръмп и Иран?

Анализатори предвиждат скорошно повишаване на петрола до $100 за барел

Той изтъкна и проблема с доставките от Венецуела, които постоянно намаляват от февруари 2016 г. Паралелно с това търсенето и предлагането на суров петрол в момента са почти балансирани.

"Всичко това говори, че санкциите, които Доналд Тръмп евентуално ще наложи върху Иран, биха повлияли. Факт е обаче и това, че пазарът беше подготвен за това, даже и миналия път, когато се говореше за преподписване на санкциите, имаше готовност това да се случи", обясни експертът.

Американският шистов добив, ОПЕК и евентуалното продължаване на споразумението с Русия са факторите, които могат да задържат поскъпването на "черното злато".

Ако търсенето на петрол се увеличи поради растеж на световната икономика, каквито са очакванията, е възможно през следващата година и цената на барел да се увеличи, но е твърде рано за прогнози, обясни експертът.