В началото на валутната търговия в сряда американският долар е стабилен спрямо еврото, нараства спрямо йената.

Индексът ICE, който проследява представянето на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), намалява на фона на нарастващия апетит за риск от новини за коронавирусни ваксини.

В тази посока действа и началото на прехвърлянето на властта в САЩ. По-рано CNN съобщи, че Администрацията за общи услуги (GSA) на САЩ е установила, че Джо Байдън е победителят в президентските избори. Според писмо от шефа на GSA Емили Мърфи, с което тв каналът е успял да се запознае, Белият дом е готов официално да започне процеса на прехвърляне на властта.

Освен това, според съобщенията в медиите, Джо Байдън планира да номинира бившия председател на Фед Джанет Йелен за поста министър на финансите. "Дългосрочното въздействие на номинацията за Йелен определено е отрицателно за щатския долар", каза Джон Харди, главен валутен стратег в Saxo Bank. Той припомни, че в продължение на четири години на поста си (ръководител на Федералния резерв), тя почти винаги се е навеждала към страната на " гълъбите ". "Най-важното е, че навлизаме в ера на все по-очевидна безполезност на паричните мерки, тъй като централните банки изцяло се опряха на реалната долна граница на лихвите, а сега фискалните власти поемат кормилото", добави Харди.

В сряда инвеститорите очакват публикуването на статистика за американската икономика. Министерството на търговията ще даде ревизирани данни за промените в БВП през третото тримесечие, данни за доходите и разходите на домакинствата през октомври и продажбите на нови жилища миналия месец.

Междувременно Министерството на труда ще публикува статистика за броя на американците, които за първи път са кандидатствали за обезщетения за безработица миналата седмица. Университетът в Мичиган ще публикува окончателния индекс на потребителското доверие в САЩ за ноември.

В сряда сутринта общата валута се разменя срещу американската на ниво $1,1891 за евро, в сравнение с $1,1892 в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската се повиши с 0,07% - до 104,51 йени за долар от 104,44 за долар при закриване на търговията във вторник.

Австралийският долар се е понижава, след като бе достигнал връх от началото на септември спрямо щатския долар. Австралийската национална валута се обезценява с 0,41%, търгувайки на ниво от 0,7331 долара.