Един от рисковете пред тазгодишните президентски избори в САЩ е загубилият кандидат да не признае резултатите от вота. Но ако това се случи, последиците за фондовите борси ще са тежки - те ще преминат през "драматичен спад", прогнозира инвеститорът и основател на Mobius Capital Partners Марк Мобиус, цитиран от CNBC.

"Това е действителният проблем", каза той. "Ако събитията се развият по този начин, наистина ще бъдем в беда. Пазарите няма да го харесат и ще станем свидетели на значителна корекция и дори може би на драматичен спад."

Причината за подобни опасения е фактът, че настоящият президент Доналд Тръмп неведнъж отказа да обяви дали ще приеме резултатите от изборите, което може да направи прехвърлянето на властта в случай на негова загуба проблемно.

Как данъчната политика на Джо Байдън ще направи американците с $4 трилиона по-бедни

Как данъчната политика на Джо Байдън ще направи американците с $4 трилиона по-бедни

Това са данъците, които той би увеличил първоначално

По думите на Мобиус, колкото по-дълго продължи оспорването на резултатите, толкова повече ще се понижават пазарите. А ако се стигне до нуждата от отсъждане на върховния съд, процесът може да се удължи значително.

Съветът на ветерана е инвеститорите да влагат средства в компании, чието представяне на зависи от резултатите от изборите в страната. Това са бизнеси, чиито баланси са стабилни и които имат нарастващо търсене за продуктите си.

Все пак според Мобиус настоящият президент има по-голям шанс да спечели втори мандат, отколкото опонентът му от Демократическата партия Джо Байдън да бъде преизбран.

"Всичко се дължи на данъчната политика", каза инвеститорът. "Както знаете, Тръмп обеща още едно значително свиване на данъците. Демократите планират да увеличат налозите за т.нар. "богати хора" и корпорациите. Затова данъчната политика ще е водещият лайтмотив на изборите."

Предложенията на Байдън ще сринат печалбата на компаниите в S&P 500 с над 9%

Предложенията на Байдън ще сринат печалбата на компаниите в S&P 500 с над 9%

Най-тежко ще пострадат технологичните компании, сочи анализ