Джо Байдън понякога казва на спонсорите на кампанията си: "Отидете и направете милиони долари. Просто платете своя справедлив дял", предава AP. Сега ще видим колко точно според него е този "справедлив дял", защото това е данъчната политика, която кандидатът за президент от Демократическата партия предлага до момента.

Байдън обещава подоходният данък да не се увеличава за домакинствата с годишни доходи до 400 хил. долара, което обаче са едва под 2% от жителите на САЩ. Първоначално ще бъде увеличена най-горната ставка на подоходния данък, която за хората с доходи над 510 хил. долара годишно ще стане 39,6%.

Данъкът върху заплатите също ще се увеличи. Докато подоходният данък е прогресивен налог, т.е. ставката расте с увеличаването на доходите на платеца, данъкът върху заплатите е плосък - 12,4%, половината от които се плащат от работодателя, а другата половина - от служителя (на практика обаче цялата сума идва от работещите, защото фирмите калкулират размера на налога в общите си разходи за едно работно място).

Какво ще се случи на пазарите, ако Байдън победи Тръмп?

Какво ще се случи на пазарите, ако Байдън победи Тръмп?

Фондовата борса обичаше президента Тръмп. В крайна сметка неговите данъчни облекчения до голяма степен бяха в основата на ръста

До момента с този данък се облагат само първите 137,7 хил. от годишната заплата. Но Байдън ще въведе този налог и за заплатите над 400 хил. долара. Така на пръв поглед се получава "дупка" в облагането между тези две стойности. Но идеята на Байдън е, че тя ще бъде "запълнена", тъй като ежегодно данъчната основа се коригира с инфлацията, т.е. расте.

Още по-значителен ще е ръстът на данъците върху доходите от капитали, лихви дивиденти. В момента пределната ставка на този налог е 23,8%, ако постъпленията от подобни източници надхвърлят 1 млн. долара. Ако Демократът бъде избран, те ще се изравнят с подоходния данък.

Същевременно обаче ако бъде избран той ще наложи таван на някои данъчни облекчения от 28%, като по този начин изначално и хората, попадащи в другите ставки на подоходния данък, ще бъдат изправени пред ръст на налозите. Така ако някой американците няма да могат да получават облекчения за благотворителността, която правят, което означава, че тя вероятно ще се понижи като социален феномен.

Корпоративният данък също ще бъде вдигнат, при това отново значително. Той ще се увеличи с цели 30% - от 21% днес до 28%. Това отново ще се отрази на жителите на страната, които в крайна сметка са платците на всички данъци, независимо дали те са "корпоративни", тъй като тяхната стойност се включва в цената на стоките и услугите.

Още по-тежко е положението за чуждестранните подразделения на американските компании. Данъкът, който те плащат върху постъпленията си в чужбина, ще бъде удвоен - от 10,5% днес до 21%. Идеята на налога е американските компании да не се регистрират в чужбина, но на практика той просто ги прави относително по-неконкурентоспособни.

Тръмп срещу Байдън: Кой от кандидатите за президент има по-голяма финансова подкрепа

Тръмп срещу Байдън: Кой от кандидатите за президент има по-голяма финансова подкрепа

Тазгодишната кампания привлича рекордни дарения

Но това не е всичко. Корпорациите с нетни годишни приходи от 100 млн. долара ще бъдат облагани с 15% данък върху счетоводните си печалби.

Прогнозата е, че в рамките на следващото десетилетие реформите на Байдън ще изземат от джобовете на американците почти 4 трилиона долара - при това, ако кандидатът за президент изпълни само досегашните си обещания и не увеличи други данъци. Същевременно трябва да се има предвид, че в резултат на политиките на Федералния резерв и безпрецедентното инфлиране на долара, покупателната способност на американците така или иначе се понижава постоянно.