Повишение на корпоративните данъци, на което можем да станем свидетели, ако демократите спечелят президентските избори този ноември, може да подкопае един от най-мощните двигатели на възстановяването на фондовите пазари, казват пазарни анализатори, цитирани от The Wall Street Journal.

Кандидатът на демократите Джо Байдън предложи повишение на корпоративния данък от 21% на 28%; минимален данък за американските компании и ръст на облога върху приходите от чужбина за редица международни дружества със седалище в Щатите.

Общо, ако неговите предложения бъдат приети и влязат в сила, те ще намалят печалбата на компаниите в S&P 500 с 9,2%, според изследване на BofA Global Research. Промяната на данъците ще засегне особено технологичните компании.

Планът на Байдън ще намали с двуцифрен процент печалбата на компаниите в секторите информационни технологии, комуникационни услуги и потребителските стоки, които не са от първа необходимост. Тези сектори, които водят ралито на S&P 500 тази година, са дом на компании като Apple, Microsoft, Alphabet, Facebook и Amazon. Индексът се покачи с 50% от постигнатото в края на март дъно и бележи 3,6% за годината.

Предизборният щаб на Байдън отговаря, като цитира скорошен доклад на Moody's Analytics, според който плановете на кандидата ще доведат до растеж и създаване на нови работни места.

Печалбите са най-големият двигател за поскъпването на акциите в дългосрочен план. В последните години обаче цените растат по-бързо от печалбата - например акциите на Apple се удвоиха от 2018 г. насам, докато печалбата остава сравнително стабилна.

Очаква се през следващата година печалбите да започнат да се възстановяват след спада през 2020 г. Анализатори очакват 26% покачване сред компаниите в S&P 500 през 2021 г. Инвеститорите ще получат по-добра картина за здравето на големите технологични компании през този месец, когато те започват да отчитат резултатите за третото тримесечие.

Предложените от Байдън данъчни промени ще засилят тенденцията за ротация към други сектори, която наблюдавахме през септември, казват анализатори. Предложението за по-високо облагане на приходите от чужбина ще засегне най-вече технологичните компании. Секторът получава едва 43,5% от тях от САЩ, в сравнение с 60,3% за S&P 500. Друг проблем пред технологичните компании е възможността за проблеми от страна на регулаторите. Федералната търговска комисия се подготвя за антитръстово дело срещу Facebook, а федералните и щатски власти разследване Google.

Инвеститорите все пак предупреждават, че е рано да сме сигурни как акциите ще се представят в светлината на данъчните предложения. Освен това е малко вероятно Байдън да успее да повиши данъците, освен ако демократите не получат контрол и върху Сената.