След като етер поскъпна с 13% през последното денонощие, достигайки цена от над 1,2 хил. долара за койн - цена, която за последно се наблюдаваше в началото на май 2018 г., -, криптовалутата влезе в списъка на стоте най-големи търговски актива по пазарна капитализация, съставян от CompaniesMarketCap.com.

Тя заема 88 позиция и се намира между Bristol-Myers Squbb и производителят на бира Anheuser-Busch (87).

Само от началото на 2021 г. цената на етер нарасна с впечатляващите 62%, като ако продължава с този темп, криптовалутата бързо ще изпревари рекорда си, поставен на 13 януари 2018 г., когато се търгуваше за 2,2 хил. долара. Този ръст донесе увеличаване на пазарната капитализация на криптовалутата с 53 млрд. долара, с което тя изпревари гиганти като Wells Fargo, AstraZeneca, Philip Morris, Morgan Stanley и Citigroup.

Единствената друга криптовалута в списъка е биткойн, която заема десето място, след като изпревари Visa, Berkshire Hathaway, Alibaba и Tencent. На чело на класацията разбира се е златото, с пазарна капитализация от 12,19 трлн. долара, като по този начин то води втория в подреждането - Apple с впечатляващите 10 трлн. долара.

Все пак не трябва да се забаравя, че валутите и компаниите в списъка се оценяват по различен начин. Докато при бизнесите се умножават броят на акциите по тяхната цена, криптовалутите се анализират въз основа на броя им по цената, а благородните метали - по общия наличен тонаж по цената на тройунция.