Инфлацията в еврозоната сега е рекордно висока, но все още не е достигнала своя пик. Това заяви президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард, като това се възприе като сигнал за предстоящи нови повишения на основните лихви, съобщи АФП.

Потребителските цени в 19-те държави от еврозоната се повишиха с 10,6% през октомври, основно заради рязкото покачване на цените на храните и енергоносителите след началото на войната в Украйна.

"Бих искала да кажа, че инфлацията е достигнала своя пик през октомври, но се опасявам, че няма да мога", каза Лагард пред европейските в Брюксел.

"Смятам, че има твърде много несигурност - особено в един компонент, който е пренасянето на високите енергийни разходи от ниво търговия "на едро" в търговията "на дребно" - за да се приеме, че инфлацията действително е достигнала своя "връх."

ЕЦБ предприе мерки за понижаване на инфлацията с поредица от повишения на основните лихви, като от юли насам ги вдигна с 2 процентни пункта.

Лагард посочи, че ЕЦБ повишава основните лихви "с най-бързия темп досега" и че ще са необходими още увеличения, за да се върне инфлацията към целта на ЕЦБ от два процента.

Управителният съвет на ЕЦБ трябва да оповести следващото увеличение на разходите по заемите на заседанието си на 15 декември.

Мрачните очаквания на ЕЦБ за европейската икономика

Мрачните очаквания на ЕЦБ за европейската икономика

Инфлацията може да остане висока за продължителен период от време