Гледайки финансовото състояние на Blink Charging Co., никой не би могъл да я сметне за една от най-горещите акции в Америка. В 11-годишната си история компанията никога не е отчитала годишна печалба; миналата година предупреди, че може да фалира; губи пазарен дял; приходите са анемични, а мениджърите идват и си отиват един след друг, пише Bloomberg.

Но е наистина гореща акция. През последните осем месеца цената на акциите се покачи с над 3 000%. Само седем акции — от общо 2 700 с оценка от поне $1 млрд. — са се покачили с толкова за този период. Причината? Blink е компанията за зелена енергия, собственик и оператор на зарядни станции за електромобили. И ако инвеститорите днес са сигурни в едно нещо, то е, че не могат да сбъркат със "зелените" компании.

И нито една акция не отразява тази еуфория както Blink. С пазарна капитализация от $2,2 млрд. съотношението на пазарната ѝ оценка, заедно с краткосрочния и дългосрочния дълг плюс наличните средства, е 493. Tesla, която също се радва на завишен инвеститорски интерес и също е доста скъпа, има съотношение от 25.

След подобен ръст Blink привлече вниманието на продавачите на късо. Един от проблемите, които те виждат в нея, е свързаността ѝ няколко души, включително председателя ѝ CEO Майкъл Фаркас, които са свързани с компании, които преди години са нарушавали тежко законите.

Извличането на печалба от зареждането на електромобили е тежка задача. На теория бизнес моделът на Blink, който включва продажби на оборудване и събиране на такси, може да бъде печеливш, ако правителството наистина подкрепи приемането на електромобилите. Но засега никоя компания не успява да постигне печалба.

Приходите на Blink са минимални, дори според занижените стандарти за индустрията — общо $5,5 млн. през 2020 г. За сравнение ChargePoint отчита $144,5 млн. EVgo Services, която има по-малка мрежа от Blink, има $14 млн. приходи. През май Blink предупреди, че има голям шанс да фалира — съобщението се изисква по закон в САЩ, ако компанията няма достатъчно кеш да покрие разходите си за следващите 18 месеца.

Проф. Ерик Гордън отправя предупреждение към инвеститорите: "Дотком балонът създаде някои истински компании, но почти всички бяха губеща инвестиция. Бумът при електромобилите ще свърши по подобен начин".

Но инвеститорите не спират да се впускат във всяка компания, която загатне, че има общо с електромобилите или зелената енергия. Това помогна на Blink да набере $232,1 млн. през януари.