Според нашата преценка България има най-високите такси върху преводите в евро за чужбина и от чужбина към страната. Случва се да платите хиляди евро такса за една трансакция. Това коментира в интервю за БНТ зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис, който е на посещение в София.

"ЕК предложи да направи трансграничните такси за плащания в евро по-евтини във всички държави-членки на ЕС. Предоставяме на гражданите от страните, които са извън еврозоната, същите условия като тези в страните от еврозоната", коментира той по отношение на предлагани промени, свързани с трансграничните плащания в единната валута.

"Според новия регламент българите ще плащат същите такси в евро, каквито са таксите в местната валута. Така вече ще говориз за такси от няколко цента или безплатни транскации", заяви още еврокомисарят.

Валдис Домбровскис посочва, че другите изменения, предложени от ЕК, са свързани с възможността да има избор дали човек да плаща в собствената си валута или в местна, когато е в чужбина и използва банкова карта.

"Ще ви дам пример - ако живеете в страна от еврозоната и сте на посещение в България, и искате да платите с банковата си карта, ви се дава възможност да избирате - дали да платите в евро или в лева", разясни еврокомисарят.

"Междувременно трябва и всички банкомати и други съоръжения технически да бъдат променени, за да отговарят на новите изисквания. Ако идвате от еврозоната в България и ви се даде възможност да избирате - искате ли да плащате в евро или в лева - по-евтино ще бъде за вас за плащате в лева. Това е правилото - по-евтино е да плащате във валутата на страната, която посещавате", коментира още той.