Централната банка на Великобритания предупреди, че референдумът за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз (ЕС) ще окаже значителен натиск върху банковата система в страната.

Експертите от институцията твърдят, че вотът може да предизвика повишаване на разходите за кредитиране, да отслаби още паунда и да доведе до затягане на правилата за отпускане на ипотечни заеми, съобщава Reuters.

От централния трезор посочват, че прогнозите за финансовата стабилност са се влошили от издаването на последния й доклад през ноември. Финансовата институция ще настоява някои от банките в страната да отделят допълнителен капитал.

„Перспективата за финансовата стабилност на Обединеното кралство се влоши”, посочват от централната банка и допълват: „Вътрешните рискове се засилиха заради тези, свързани с европейския референдум”.

Преди време от институцията потвърдиха, че имат готов план за действие в случай на финансова нестабилност. Нейните експерти обаче все още се въздържат от коментари за това дали Островът трябва да остане в границите на съюза или да го напусне.

Въпреки това някои от негативните ефекти на референдума вече на налице. Доказателство за това е продължаващата намаляваща тенденция на курса на паунда.

Валутата вече е изгубила 2% от стойността си спрямо другите основни световни валути и се очаква спадът да се задълбочи през следващите три месеца до референдума, който е насрочен за 23 юни.