В началото на валутната търговия в понеделник сутринта щатският долар тръгна силно, но впоследствие започна да отстъпва пред еврото и японската йена, като британската лира днес е относително стабилна.

Еврото е близо до най-високата си стойност от началото на юли, поради очакванията за тясна разлика в лихвените проценти между ЕЦБ и Фед. Отчетите за паричната политика от заседанието на ЕЦБ показаха, че политиците остават ангажирани с повишаване на лихвените проценти, за да намалят инфлацията, дори в случай на рецесия, докато протоколите от FOMC предполагат, че Фед скоро ще започне да забавя темпото на повишаване на лихвите. Еврото беше подкрепено и от данните на PMI, които показват, че свиването на бизнес активността в еврозоната е намаляло леко през ноември, пише Тrading Еconomics.

Юанът се понижава на фона на продължаващите протести в Китай срещу ковид ограниченията. Ситуацията в Китай доведе до спад в апетита за риск на световните пазари, което подкрепя долара и йената, които се считат за валути-убежища.

Според Bloomberg протести се проведоха в градове в цялата страна, включително столицата Пекин, както и Шанхай, Синдзян и Ухан, който първоначално беше епицентърът на разпространението на COVID-19.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,39% в понеделник сутринта, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,25 %.

Към 10:50 часа българско време общата европейска валута поскъпна с 0,32% и се търгува спрямо американската на ниво $1,0427 за едно евро в сравнение с $1,0395 за евро в края на предишната сесия.

В същото време курсът на британската лира стерлинг е $1,2090 за един паунд в сравнение с $1,2092 за паунд при закриване на търговията в петък.

Стойността на долара спрямо японската национална валута се понижи до 137,63 йени срещу 139,19 йени за долар в края на предишната сесия. Еврото днес поевтиня до 143,07 йени от 144,58 йени в петък.

Американската валута спрямо китайската поскъпна до 7,2075 юана за един долар спрямо 7,165 юана за долар в петък. Доларът спрямо офшорния юан (търгуван в Хонконг) се покачи до 7,2249 юана от 7,1920 юана.