В хода на валутната търговия в сряда щатският долар умерено поскъпва по отношение на еврото, японската йена и британската лира стерлинг.

Фокусът на пазара тази седмица е годишният икономически симпозиум, на който ще говори председателят на Федералната резервна система на САЩ Джером Пауъл. Инвеститорите очакват сигнали от него, кога американският паричнокредитен регулатор възнамерява да започне да ограничава програмата за обратно изкупуване на активи.

Традиционният симпозиум ще се проведе на 26-28 август в американското градче Джаксън Хоул. Освен Пауъл, на него ще присъстват представители на централни банки и финансови министерства на различни държави, учени, представители на банковия сектор и бизнеса.

Доходността на дългосрочните съкровищни бонове на САЩ се повиши вчера и този фактор подкрепя валутата на САЩ: колкото по-високи са лихвите, толкова по-привлекателен е доларът за купувачите.

"Валутният пазар е обект на колебания в навечерието на събитието Jackson Hole", отбелязават експерти на ING.

В сряда към 10:45 ч. българско време общата европейска валута се разменя срещу американската с 0,12% по-малко - по $1,1739 за едно евро спрямо $1,1756 за евро при затварянето на пазара във вторник.

Стойността на американската валута спрямо японската нарасна в същото време до 109,72 йени за долар в сравнение с 109,65 йени за долар ден по-рано.

Британската лира стерлинг губи 0,02% по отношение на щатския долар, а австралийският долар - 0,26%. Днес на пазара за един паунд дават 1,3720  долара.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), се повиши с 0,1% в сряда, а по-широкият WSJ Dollar Index се покачи с 0,11%.