В хода на валутната търговия във вторник щатският долар поевтинява спрямо еврото, британската лира и японската и йената, след като се засилваше по отношение на тези основни световни валути предния ден.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарският франк, йената, канадският долар, лирата стерлинг и шведската крона), днес сутринта загуби 0,18% от стойността си, а по-широкият доларов индекс WSJ се понижава с 0,06%.

Към 10:30 часа българско време общата европейска валута поскъпва с 0,33% и едно евро се разменя на пазара срещу 1,1342 долара в сравнение с 1,1307 долара в края на предишната сесия.

Японската йената се засилва днес на фона на общото оттегляне на инвеститорите от рискове поради продължаващото високо напрежение около Украйна. "Поради голямото безпокойство на инвеститорите, активите "безопасни пристанища" като йената привличат все по-голям интерес", отбелязват анализаторите на Pepperstone.

Курсът на долара спрямо японската национална валута във вторник сутринта е 115,53 йени срещу 115,54 йени при закриване на търговията в понеделник.

Обменният курс на еврото спрямо йената падна до 130,53 йени от 130,64 йени предния ден.

В понеделник американската валута поскъпна с 0,4% спрямо еврото и 0,1% спрямо йената.

Британската лира днес поскъпва с 0,22% и се търгува на валутния пазар по 1,3560 долара за един паунд.

Динамиката на долара в близко бъдеще ще зависи от развитието на ситуацията около Русия и Украйна, както и от сигналите на Федералната резервна система преди срещата на 15-16 март, смятат анализаторите на Goldman Sachs.

Експертите на голямата инвестициона банка смятат, че Фед ще повиши лихвите с 25 базисни пункта (bp) през март, въпреки че пазарът е склонен да вярва, че увеличението може да достигне до 50 базисни точки наведнъж. От Goldman възнамерява да следи отблизо публичните изявления на представителите на Фед през следващите дни.